FEI Lovastorna Fórum, Helsinki (FIN), 2011. február 18-20.

A fórum első napját olyan előadásoknak szentelték, melyek a lovastorna helyzetének alakulását mutatták be az elmúlt néhány évben az FEI-n belül. A témák között szerepelt az új technikai elem, a lovastorna fejlesztése a jövőben, és bemutatták az újonnan létrehozott FEI Lovastorna Világkupát, amelyet Lipcsében fognak megrendezni a fogathajtó, díjlovagló és díjugrató Világkupa döntővel együtt.

A második napon a résztvevők három munkacsoportban ötleteket és véleményeket cseréltek. Mindegyik munkacsoport egy-egy kiemelt területtel foglalkozott az alábbiak közül: FEI lovastorna szabályok, FEI hivatalos személyek kinevezésének és előléptetésének rendszere, és FEI lovastorna pontozási rendszer.

A fórum mindhárom munkacsoport prezentációival zárult, melyek a megvitatott kérdéseket mutatták be.

A lovastorna szabályzat munkacsoportja megállapította, hogy szükség van egy teljesen új versenyzési és minősítési rendszerre, külön választva a senior és junior versenyzőket, és lehetőséget biztosítva a legjobb senior versenyzőknek egy CVI3* szinten való versenyzésre, ami nagyban fokozná a sportág elismertségét.

A másik csoport, amely a FEI hivatalos személyek kinevezésével és előléptetésével foglalkozott, arra helyezte a hangsúlyt, hogy a FEI új oktatási rendszerébe, Level I és II szintű tanfolyamokkal integrálja a lovastorna hivatalos személyeit. Mindenki egyetértett abban, hogy az új javaslatok a szakág javára válnak majd a jövőben.

A pontozási rendszert felülvizsgáló csoportnak néhány nagyon érdekes ötlete volt, arra vonatkozóan, hogyan lehetne átláthatóbbá tenni a bíráskodást a sportolók, a közvélemény és a média számára.

Mindhárom munkacsoport javaslatait lelkesen fogadták a résztvevők. Három-négy résztvevő folytatni fogja a területek felülvizsgálatát és ajánlásokat fogalmaz majd meg a három fő területen.

A fórum időben véget ért ahhoz, hogy a Bizottság összegyűjtse a javaslatokat, és benyújtsa a felülvizsgálati kérelmet a FEI felé. Döntés a 2011-es FEI közgyűlésen várható, a nemzeti szövetségekkel való egyeztetés után.