Országos Bajnokság 2019

Egyéb, Hírek

A hagyományoknak megfelelően Kaposvár adott otthont a lovastornászok Országos Bajnokságának, ahol idén rekordszámú induló, 104 versenyző, 20 ló és 11 egyesület vett részt. Nagyon nagy öröm, hogy az utóbbi években megjelenő új egyesületek (Daniló SE, Tündérkert SE, Mezőhegyesi LSM KHE, Kiskunhalasi Lovasbandérium) mind megmaradtak a szakágban, és népes versenyzői gárdájuk egyre több sikert ér el, egyre magasabb nehézségi fokú kategóriákban!

Nagy szükség is van erre, hiszen az idei „vágtás” mezőny eléggé megfogyatkozott, és az induló néhány versenyző és ló sem volt kimondottan a legjobb formában. Nagy kár, hogy a hosszú évek kitartó munkájával a nemzetközi szintig eljutó versenyzők egy-egy sikertelenebb év után azonnal edzőt, vagy lovat, vagy klubot (vagy mindhármat) váltanak, de ezek a váltások csak az esetek kis százalékában hoznak teljes sikert, a nagy százalékban végül ezek a versenyzők szép lassan eltűnnek a mezőnyből, abbahagyják a lovastornát. És ezt a sok év befektetett munkája miatt nem engedhetjük meg, már most is vészesen kevesen maradtak a nemzetközi szinten!

Nem úgy az amatőr számokban, ahol a néhány éve bevezetésre került kategória teljes sikert hozott, hiszen itt indult a mezőny egyharmada. Ennek megfelelően nagyon komoly verseny zajlott, a fiatalabb műlovas számban a Pinokkiót megtestesítő Papp Lili (Berri SE) győzőtt (5,927 pont), míg az idősebbeknél Imre Dorina a Tündérkert versenyzője nyert 6,306 ponttal. A lovas számban bebizonyosodott, hogy a saját ló és futószárazó mindig otthonos helyzetet teremt, így győzni tudott a Kiskunhalasi Lovasbandérium képviseletében Kocsis Linett Brutus hátán, nagyon magas, 6,877 ponttal! Az amatőr versenyben a páros szám is népszerű volt, a hat induló közül a Tündérkert testvérpárja Csendes Hanna és Míra győzött a műlovon, 6,627 ponttal. Az amatőr csapatoknál a Berri SE fiataljai most sem találtak legyőzőre, ha csak hajszállal is, de megelőzték a Szárnyaló együttesét, 6,126 ponttal.

Az utánpótlás versenyben a fiatalabbaknál Töreky Sophie (Pasaréti Honvéd LSE) most sem talált legyőzőre Fecske hátán (6,188 pont), míg az idősebbeknél a BLK versenyzője, Keller Csenge (Dollár) vihette haza az aranyat (6,476 pont). A lovas kategória szintén két korosztályban került megrendezésre, itt a fiatalabbaknál Székely Bianka (Berri SE) győzőtt Hajnal hátán (6,417 pont), míg az idősebbeknél Regős Kincső (Pasaréti Honvéd SE) és Fecske tudott nyerni 6,378 ponttal. A kategória lépés számában szintén egy Tündérkerti testvérpár, a Gyombolai Tesók, Szonja és Sára diadalmaskodott Accrobat hátán, 6,236 ponttal. A csapatoknál szintén Berris győzelem született, ezúttal már négylábú, Hajnal segítségével, 6,264 ponttal.

És elérkeztünk a vágtás számokhoz, ahol a legkisebbeknél a D2 számban Lázár Noémi révén kaposvári siker született, J-Baboskert Chili hátán, meggyőző előnnyel, 6,360 ponttal. Az idősebbeknél az NBHA Hungary képviseletében Baranyai Lilla győzött a kölcsönkapott Fecske hátán, 6,391 ponttal. C kategóriában végre egész szép mezőny jött össze az év végére, a győzelmet végül Király Réka szerezte meg (Berri SE) Hajnal hátán, szépen kivitelezett kűrjével, 6,427 ponttal. A B kategóriában két nagyon fiatal, 11 éves versenyző indult, így egyenlő volt a küzdelem. A győzelmet a mindössze 10 hónapja lovastornázó Péter Ella (Lovasakadémia SC) szerezte meg J-Baboskert Chili hátán, aki szinte minden idei versenyen egy kategóriával feljebb lépett, mostani pontszáma: 6,305. Az idén elég népes C csapat kategóriában most már csak a Szárnyaló SE csapata indult, így küzdelem nélkül, de szép teljesítménnyel vihették haza az aranyat Monte Cristo hátán (6,159 pont).

És ezek után jöjjenek azok a kategóriák, ahol már a kűrt is vágtában mutatják be a versenyzők, ennek megfelelően a legnehezebb követelmények elé állítva magukat és a lovukat is.

A gyermek kategóriában úgy tűnt, Porcsa Lenkét és J-Baboskert Chilit nem lehet majd megverni, hiszen a kötelezők után majdnem egy egész ponttal vezetett, a kűrben azonban sem Lenke, sem a ló nem fogtak ki jó napot, így több rontással végül a második helyre volt elég a produkció (5,756 pont). Így az aranyérem Szloszjár Nóra nyakába kerülhetett (Garfield) a Szárnyaló SE képviseletében, 5,818 ponttal. Sajnos a 6 pont alatti pontszámok minden esetben azt mutatják, van még hova fejlődni, itt sem örülhetünk maradéktalanul.

Karna Rebeka – Fecske (Ifjúsági női bajnok)

A felnőtt 2*-os versenyben csak két induló volt, itt végig vezetve győzött Horváth Petra és Rádiháza Juvena, a Magyar Póniklub Szövetség képviseletében, 6,417 ponttal.

Az ifjúsági mezőnyben Karna Rebeka és Gönczi Dorottya (Pasaréti Honvéd LSE) teljesítménye kiemelkedett a mezőnyből, ehhez nagyban hozzájárult Fecske teljesítménye is, hiszen magas pontokkal húzta felfelé az összpontszámot. A kötelezők után még minimális különbséggel Dorka vezetett, de a kűrrel Rebus egyértelműen bizonyította, ezen a versenyen nem lehet legyőzni, így megvédte elsőbbségét (7,353 pont). Gönczi Dorottya így a második (7,038 pont), míg a harmadik helyre Nyulasi Zita érkezett Garfield hátán (6,409 pont). Sajnos az ő esetükben mind a ló, mind Zita már sokkal kevésbé meggyőző teljesítmény nyújtott, kissé nőiesebb előadásmóddal jelentős javulást lehetne elérni. A fiúk között Basa Máté saját lován, Harry Potteren otthonosan mozogva, szintén meg tudta védeni tavalyi elsőségét (6,234), a kapott pontszám azonban nemzetközi értékét tekintve sajnos nagyon alacsony. És hát sajnos ugyanez mondható el a másik két indulóról, Habsburg Károlyról (MPKSZ), aki Kincses hátán 5,909 ponttal zárt, illetve a bronzérmet megszerző Mosonyi Ádámról is (Szárnyaló SE) 5,366 pont, akit Garfield segített. De ugyanakkor nagyon örvendetes, hogy végre három induló volt ebben a számban, hiszen a fiúk mindig későbben érnek, mint a lányok, így megfelelő lovakkal ők is még tudnak majd fejlődni.

Az ifjúsági páros mezőnyben ellenfél nélkül maradt a Szabó

Lovasakadémia SC junior csapata (Elegáns) – Ifjúsági csapat

Nikolett-Jakab Liza kettős, akik „hozták a kötelezőt” és Zakariás hátán 6,911 ponttal vihették haza az aranyérmet. Az idén induló nélküli csapat mezőnybe a C-ből lépett fel az OB-ra a Lovasakadémia SC csapata. Az újoncként bemutatkozó együttes teljesítményén még van javítani való, de tekintve, hogy még az egész téli idény előttük áll, így bőven lesz lehetőség a finomításra. Elegáns hátán elért pontszámuk 6,273 pont.

Somogyi Eszter – Elegáns (Felnőtt női bajnok)

A felnőtt mezőnyben csak két női induló volt, a győzelmet meglepetésre Somogyi Eszter (Lovasakadémia SC) szerezte meg Elegáns hátán (7,127 pont), ezzel megvédve tavalyi címét, az ezüstérem ezúttal Németh Blanka (MPKSZ) nyakába került 7,106 ponttal, Kincses hátán versenyezve. Mindkét lánytól láttunk már jobb produkciókat is, de az Eb-t követő szünet utáni rövidebb felkészülési idő valószínűleg akadályozta őket a csúcsforma elérésében.

Németh Blanka a párosok között vigasztalódhatott, hiszen Horváth Petrával Hubertus hátán arannyal távozhatott (6,868 pont). A felnőtt csapatban a

A Magyar Póniklub Szövetség csapata – Hubertus (Felnőtt csapat bajnok)

Magyar Póniklub Szövetség EB-t megjárt együttese szerezte meg a győzelmet, szintén a rutinos Hubertus segítségével, 6,842 ponttal.

Last modified: 2019-10-07