Budapest Bajnokság – idénynyitó

Egyéb, Hírek

Június közepén végre megkezdődhetett a hivatalos versenyszezon a lovastorna szakágban is. Bár a többi lovassportban az elmúlt egy évben nem álltak le a versenyek, nálunk a zárt kapus szabályozás egyben azt is jelenti, hogy képtelenség verseny szervezni a gyerekeket kísérő szülők nélkül, így nekünk mostanáig kellett várni a rajttal.

Somogyi Eszter – Carlos

És mindjárt fel is pörögnek az események, hiszen két hét múlva ugyancsak a Nemzeti Lovarda ad majd otthont az idei legjelentősebb nemzetközi versenynek is, és szűk két hónap múlva ugyanitt már a Világbajnokság veszi majd kezdetét.

De lássunk hogy áll a magyar mezőny. Elsőként látszott, hogy a COVID időszak nem segített az utánpótlás helyzetén, volt olyan klub, aki a hosszú szünet miatt még nem állt készen a versenyzésre, és általában látható volt, hogy az elmúlt egy év nem az újonc toborzásról szólt. A korábban olyan népes amatőr és utánpótlás kategóriákban most alig volt induló. Az amatőr műlovas versenyben Érsek Nóra győzött, a Tündérkert LSE képviseletében, megelőzve Zala Petrát, aki a Pasaréti Honvéd színeiben indult. Az amatőr lovas számban egyetlen indulóként Papp Rozina (Grand Hope LME) versenyzett Fáklya hátán. Az utánpótlások is már csak az idősebb korcsoportban tudtak indulót adni, itt Szász Edina (PHLSE) és Szellő győztek, megelőzve Gyabronka Bertát (BLK) Autómata hátán. Az utánpótlás lovas számában már nagyobb volt a verseny, itt teljes Berris siker született, hiszen az első négy helyen ők álltak. Várallyay Luca, Papp Lili és Nagy Boglárka állhatott végül a képzeletbeli dobogón, mindannyiukat Hajnal segítette. Nem túl népszerűek most a csapat és páros számok, a kisebb kategóriákban egyedül a lépés párosban volt induló, de ott is csak egy, a Sóskúti Manók Hihetelen kettőse, Krizmájer Dorka és Fórján Elmira Face to Face hátán mutatta be gyakorlatát.

És ezzel már el is érkeztünk a vágtás számokhoz. Az újonnonan „korhatártalanított” D2 számban Ombódi Angelika (PHLSE) egyelőre egyedül versenyzett Szellő hátán. A D1 viszont már annál népesebb, 15 fős mezőnnyel rajtolt. Itt a dobogó két fokán is a Lovasakadémia SC versenyzői, Keöves Róza és Lujza végeztek, az első és harmadik helyen, mindkettőjüket Autómata segítette. Köztük Bartalos Anna (Tündérkert LSE) zárt, aki az újonc ló, Siglavy Capriola Alekosz hátán indult. C kategóriában szintén elég népes volt a mezőny, itt a Budapesti Lovasklub versenyzője,  Kiss Laura tudott győzni, Herceg hátán. A második hely Nagy-Baló Borinak (PHLSE) jutott Szellő segítségével, míg Autómata még egy bronzéremben vállalt részt, ezúttal Szebényi Lili részére (Lovasakadémia SC). És a legmagasabb, még lépésben kűröző számban már csak hárman maradtak, itt Hantos Orsolya (MPKSZ) és Face to Face tudtak győzni, kis különbséggel Láng Borbála (Grand Hope MLE) és Fáklya előtt, míg a bronzérem Szita Eliza (LSC) nyakába kerülhetett, aki PM Star Lady hátán versenyzett.

A gyermek kategória idén nemcsak erős, hanem szerencsére népes is, ez mindenképpen jó előjel a jövőt tekintve. A sok újonc versenyző között voltak már rutinos gyerek kategóriások is, így a verseny izgalmasnak ígérkezett. A győzelmet végül megérdemelten a BLK versenyzője, Keller Csenge szerezte meg, aki elsősorban szépen kivitelezett, magabiztos kűrjének köszönheti a sikert, na és nem mellékesen Herceg nevű lovának, akivel harmónikusan dolgoztak együtt. A második helyen a legrutinosabb versenyző, Szloszjár Nóra (Szárnyaló SE) zárt, akinek jóval nehezebb dolga volt a nem könnyű mozgású Garfield hátán. A bronzérmes helyen a kötelezők után vezető, újonc lóval, Juventussal bemutatkozó Péter Ella (LSC) végzett. Szép programokat mutatott be Szász Janka, Lázár Noémi, Riz Sarolt és Gaál Mária Gréta is, úgyhogy a jövőre nézve lesz itt még izgalmas verseny!

Karna Rebeka – Hubertus

Magyar Póniklub Szövetség felnőtt csapata – Cornetto

Kicsit halványabb volt a teljesítménye a nem túl nagy létszámú ifjúsági mezőnynek. Mentségükre legyen mondva, nagy volt rajtuk a nyomás, hiszen a VB részvételhez el kell érni a kitűzött a 6,5 pontot, és ezen a hétvégén ez két leánynak sikerült csak, bár többen is éltek a duplázás lehetőségével (a rontott gyakorlat versenyen kívül megismételhető volt). A lányoknál a legkevesebbet hibázó Karna Rebeka tudott győzni (PHLSE), megelőzve klubtársát, Gönczi Dorkát, aki az első produkciójában hibázott, másodszorra viszont már mutogatta oroszlánkörmeit. Mindkét lányt a Sóskúti Manók lova, Hubertus segítette, ezért eredményük azért is nagyra értékelendő, mert mindössze néhány hete dolgoznak együtt. A harmadik helyen Nyulasi Zita (Szárnyaló SE) zárt, aki szintén hibázott a kűrben. Neki is, mint a végül ötödik helyen záró Basa Franciskának elősorban lovával nem sikerült az összhangot megtalálni, Zita a kűrben, Franci a kötelezőkben rontott emiatt, így nem tudták tudásuk legjavát nyújtani. Kellemes meglepetés okozott viszont a negyedik helyen záró Láng Eszter (Grand Hope LSE), aki kategóriaújonc, és Hubertus hátán egy szép, magabiztos kűrt láthattunk tőle. Az egyetlen fiú induló, Habsburg-Lothringen Károly-Konstantin sokat javult a tél folyamán, viszont Cornetto őt sem segítette most kellőképpen, ami így ismét egy rontott kűrt eredményezett.

Habsburg Károly – Cornetto

A junior csapatok között ismét új lóval lépett pályára a Lovasakadémia SC csapata, ezúttal PM Star Lady vette át a „csapat-stafétát”. Bár még van javítani való, egy nézhető produkciót mutatott be az együttes.

Magabiztos és kiegyensúlyozott gyakorlatot láthattunk a felnőtt 2*-ban versenyző Bohácsi Melindától (MPKSZ), aki ezúttal ugyan ellenfél nélkül maradt, de Hubertus nevű lován mindenképpen dicsérendő a teljesítménye.

A felnőttek mini mezőnye legalább sok lovon próbálkozott, látható, mindenki keresi a legbiztosabb társát a VB-re. A lányoknál Németh Blanka (MPKSZ) nem tudta legjobb formáját hozni, hiszen a lószállítóról rakodásnál kisebb baleset érte, így nem volt teljes értékű több gyakorlata, ezért végül a második hellyel kellett beérnie a szintén nem a legjobb formáját mutató Cornetton. A győztes így Somogyi Eszter lett, aki rengeteget javult a két héttel ezelőtti tesztversenyes teljesítményét tekintve. Társa ezúttal – és nagy valószínűséggel majd a VB-n is – a megbízhatónak tűnő, Magyarországon először bemutatkozó svájci Carlos lesz. A férfiaknál Bence Balázsnak ezúttal már akadt ellenfele is, de egyelőre elsőségét nem veszélyeztette Basa Máté. Balázs szintén két lóval is próbálkozott, versenyen kívül a Franciaországból érkező Des Lys-sel, versenyben pedig Juventuson. Még mindegyik programba csúszott hiba, igaz, még a lovak is kissé „zölden” versenyeztek, de mindkét ló nagyon ígéretesnek tűnik, ha nem is a VB-re, de a jövőre nézve. Basa Máté újonc a felnőtt mezőnyben, hogy mit tudott volna pontosan, azt most nem tudtuk meg, mert kötelezőkben lova kissé belezavart a produkcióba, de a technikai kűrben és kűrben látott gyakorlatok biztatóak voltak.

Bence Balázs – Juventus

Párosban a Budapesti Lovasklub kettőse, Jakab Liza és Szabó Nikolett Herceg hátán mutatkozott be a  felnőtt korosztályban. Nagyobb rontás nélkül dolgoztak, de az átütő sikerhez még csiszolni kell a gyakorlaton. Felnőtt csapatban a Magyar Póniklub Szövetség együttese indult Cornetton, ez a produkció bíztató volt, jól eltalált kockázatvállalással. Náluk a ló lehet a gyenge láncszem, reméljük tudja tartani formáját a szezonban.

Folytatás rövidesen a CVI Budapesten!

Last modified: 2021-06-14