Magyar éremeső a kaposvári CVI-n!

Egyéb, Hírek



A lovastorna legszebb napjait idéző sikeres magyar szerepléssel zárult a hazai CVI, amelyet ezúttal is Kaposvár rendezett. A vártnál talán kisebb mezőny érkezett a Pannon Lovasakadémiára, de a színvonalra nem lehetett panasz, hiszen a legjobb osztrák versenyzők itt voltak.

Pénteken az 1*-os küzdelmekkel kezdődött a verseny, ahol a cél a továbbjutás, vagyis a 2*-os belépőt jelentő kvalifikációs szint megszerzése volt minden egységnél.

A junior 1*-os mezőnyben 21-en vágtak neki a küzdelmeknek, köztük öt magyar versenyző. A győzelmet a kaposvári Péter Ella szerezte meg Autómata hátán, meggyőző, 6,787-es ponteredménnyel, amivel simán jutott tovább a 2*-ba. A BLK-s Kiss Laura Herceg hátán a 10. helyen zárt (5,933 pont), a sóskúti versenyzők közül Fórján Elmira a 12. (5,928 pont), Gaál Mária Gréta a 19. (5,050 pont), míg Gyombolai Szonja a 21. helyen zárt (4,204 pont), mindannyian Déva Borka segítségével.

Péter Ella – Autómata

A children (gyermek) számban két kaposvári lányért szoríthattunk, akik életük első nemzetközi egyéni versenyükben léptek pályára. Szita Eliza végül negyedik (6,438 pont), Biczó Boglárka pedig ötödik helyen zárt (6,264 pont), mindketten bőven túlteljesítve a továbbjutást jelentő 5,5 pontot, Autómata hátán.

Még egy magyar érdekeltség volt az 1*-ban méghozzá a páros versenyben, ahol egyedüliként indult a Porcsa Lenke-Lázár Noémi kaposvári kettős. PM Star Lady hátán magabiztosan, 6,750 ponttal zárták a versenyt, könnyedén kvalifikálva a 2*-os számra.

A magasabb követelményt jelentő 2*-ban már a VB kijutásért küzdöttek a versenyzők, hiszen az első fordulóban elért 6,5 pont kvótát jelent a svédországi viadalra a junior és young vaulter számokban. De legkisebbjeink, a 14 év alattiak még „csak” a dicsőségért versenyzek. Itt három kaposvári versenyzőért szoríthattunk, akik mindannyian bejutottak a vasárnapi döntőbe Autómata segítségével. Itt végül ketten is a dobogóra állhattak, Lázár Noémi magas, 6,735-ös pontszámmal a második, Biczó Boglárka 6,360 ponttal a harmadik helyen fejezte be a versenyt. Szita Eliza ötödikként zárt, pontszáma 6,046 lett.

A junior 2* lányok között így már csak két magyar lányért szurkolhattunk. Csipkereki Brigitta (Tündérkert LSE) kezdett jobban, ő a német Belasco hátán a kötelezők után a második helyen állt a 21 fős mezőnyben, magyar junior lányok között régen nem látott magas, 7 pont feletti eredménnyel! Brigi végül egy kis sérülés miatti gyengébb záró kűrrel az ötödik helyen fejezte be a versenyt, 6,594 ponttal. Nagyot hajrázott a másik magyar lány, Péter Ella, ő a kötelezők után még csak a 17. helyen állt újdonsült szlovák társával Good Luck-al, de a mindkét kűrje remekül sikerült, és ezzel végeredményben dobogóra állhatott – a harmadik helyet szerezte meg – 6,775 ponttal. Így mindkét lány kvalifikációt szerzett a svédországi Vb-re.

Young versenyzőink kevésbé voltak szerencsések, most senkinek nem sikerült kvótát szereznie. A lányoknál a svájci-magyar Florencia Hutton-nak nem sikerült teljesen összeszoknia alkalmi társával, KCM Vaultinghorses Lord-dal, eredménye egy 4. hely és 5,864 pont lett. A férfiak mezőnyében Habsburg-Lothringen Károly Konstantin jól teljesítve Cornetto hátán ezüstéremmel zárt (6,432 pont), minimálisan elmaradva a kvótát érő pontszámtól, Basa Máté Herceg hátán bronzérmet szerzett (6,151 pont).

Felnőtt lányaink szintén dobogóra állhattak, a Világkupa döntő ötödik helyezettje, Németh Blanka Cornetto hátán hozta a kötelezőt, vagyis megnyerte a versenyt (7,484 pont), míg Somogyi Eszter Herceggel a harmadik helyen zárt (6,729 pont). Mindkét hölgy természetesen már biztos résztvevő a svédországi VB-n.

Németh Blanka – Cornetto

Párosaink is érmekkel térhettek haza, a juniorok között a frissen kvalifikált Porcsa Lenke-Lázár Noémi kaposvári kettős tovább gyűjtötte az aranyérmet, egy szinttel magasabb versenyben sem találtak legyőzőre PM Star Lady hátán (6,548 pont), és ez egy VB kvótát jelentett számukra. Másik magyar kettősünk (Szász Janka-Szloszjár Nóra) most a harmadik helyen zárt Rádiháza Juvena hátán, 6,007 ponttal. Felnőtt párosunknak is sikerült a kvótaszerzés, Habsburg-Lothringen Károly Konstantin és Hantos Orsolya KCM Vaultinghorses Lord hátán a második helyen zártak a 3*-os versenyben, 6,3 ponttal.

Porcsa Lenke-Lázár Noémi kettős (PM Star Lady)

A Magyar Póniklub Szövetség Sóskúti Manók csapatát képviselő junior csapatunk fordulóról fordulóra javuló teljesítményt mutatva Cornetto hátán győzni tudott a 2*-os versenyszámban, magas pontszámmal 6,639 ponttal zárva a versenyt.

Magyar Póniklub Szövetség junior csapata (Cornetto)

A magyarok mérlege 5 arany, 3 ezüst, 5 bronzérem, ami évek óta az egyik legsikeresebb szereplése a magyar küldöttségnek, szép volt lányok és fiúk!

Last modified: 2023-05-01