Válogatási irányelvek

Válogatási irányelvek a 2021-es versenyévadra:

A kevés számú minősítő CVI verseny miatt a FEI megszüntette a 2021-es Junior és Felnőtt Világbajnokságra szóló kvalifikációs előírásokat, és egyúttal a nemzeti szövetségek hatáskörébe utalta, hogy kit neveznek a nagyversenyekre.
Ez elég nagy terhet ró a szövetségi kapitányokra világszerte, hiszen nemcsak nemzetközi, de nemzeti versenyek sem nagyon voltak eddig, és főleg a Junior VB esetén gyakorlatilag június végére dönteni kell arról, ki utazhat.

Fentiek alapján igyekszem az elkövetkezendő két verseny (I. minősítő, CVI Budapest) figyelembe vételével kiírni egy előre számítható válogatási rendszert:

Junior VB, Le Mans:
Tudtommal jelenleg ütőképes csapat vagy páros nem készül, így csak az egyéniben kell gondolkodnunk.
Fiúknál egyedül Habsburg Károly-Konstantin jöhet számításba, az ő esetében az I. minősítő versenyen és/vagy a CVI Budapesten junior 2*-ban kellene elérni az első fordulóban 6,5 pontot a kiutazáshoz.
Lányoknál több pályázó is van, közülük a jelenlegi négy válogatott versenyző (Karna Rebeka, Gönczi Dorottya, Basa Franciska, Nyulasi Zita) eredményét figyelem. Ha esetleg lenne bárki, aki rajtuk kívül beleszólhat majd a küzdelembe, akkor a pontszámítást fogom kibővíteni. Jelenleg az OB alapján Karna Rebeka 4 ponttal, Gönczi Dorottya 3 ponttal, Basa Franciska 2 ponttal, és Nyulasi Zita 1 ponttal áll.  A két tavaszi versenyen ugyanígy kapnak pontot majd a sorrend alapján, és a legtöbb pontot összegyűjtő 3 versenyző utazhat, amennyiben az I. minősítő versenyen és/vagy a CVI Budapesten junior 2*-ban eléri az első fordulóban a 6,5 pontot .

Felnőtt VB, Budapest:

Erre a versenyre egyik kategóriában sem kell “válogatni” mivel sehol sincsen több pályázó, mint a lehetséges maximális létszám. Az induláshoz azonban szintén szükséges az egyéni és csapat esetén az idei évben az I. minősítő versenyen és/vagy a CVI Budapesten 3*-ban elért összesített 6,5 pont, páros esetén bármely fordulóban elért 6,5 pont.
Ha a VB végleges nevezésének lezárásáig a fenti két versenyen kívül lesz még bármely minősítő hazai verseny, akkor az előírt 6,5 pont ott is megszerezhető.

A két tavaszi versenyt követően szövetségi kapitányként fenntartom a jogot egyedi elbírálásra, ha azt a körülmények indokolják az egyes versenyző egységek tekintetében.

Villányi Krisztina
szövetségi kapitány