Tavaszi Kupa – idénynyitó

Hírek

A Pannon Lovasakadémia fedeles lovardája adott otthon a kissé téliesre sikeredett Tavaszi Kupa, I. országos minősítőnek. 11
egyesület 90 versenyzője 19 lóval vett részt a megmérettetésen, ami mindenképpen szép szám, hiszen tavaly ugyanitt alig több, mint hatvanan voltak.

Szép számmal jelent meg az egyik új egyesület, a Kiskunhalasi Lovasbandérium csapata, akik rögtön győzelmet és helyezéseket is el tudtak érni az amatőr kategóriákban.

A legnépesebb mezőnyök most is az amatőr és utánpótlás kategóriákban voltak, ha ők mind megmaradnak a szakágban, és nem időznek sokáig ezekben a valójában nem hivatalos versenyszámokban, akkor rövidesen komoly versenyzői bázisról beszélhetünk majd!

Az amatőr műlovas számokban két korcsoportra kellett bontani a nagy számú indulót. A fiatalabbak között a győzelmet a rutinos Töreky Sophie (Pasaréti Honvéd LSE) szerezte meg (5,748 pont) a Berri SE két versenyzője, Papp Lili (5,461 pont) és Szabó-Kita Anna (5,397 pont) előtt. Az idősebbeknél a kiskunhalasi Mező Molli (5,628 pont) győzőtt a Tündérkert SE versenyzője, Sidorow Anna (5,478 pont) előtt, míg a bronzérem szintén Kiskunhalasra, Karaszi Judithoz (5,299 pont) került. Az amatőr lovas számokban már kevesebb induló volt, itt a kategóriában már nagyon rutinosnak számító Kecskés Borbála győzőtt (Pasaréti Honvéd LSE) Cosmos CSI hátán, 6,050 ponttal. Az ezüstérem a kiskunhalasi Kocsis Linetthez került (5,887 pont), két ezreddel megelőzve klubtársát, Bédi Annát (5,885 pont). Mindkettőjüket a Berri SE lova, Hajnal segítette. Amatőr párosok között csak egy induló volt, így a Sidorow Anna-Tamás Luca (Tündérkert LSE) kettős könnyedén vitte haza az aranyérmet (6,339 pont).

Az utánpótlás számokban látható, hogy a fiatalabb korcsoport inkább még az amatőr mezőnyben maradt, hiszen csak hárman indultak. A győzelmet Székely Lilla (Berri SE) és Hajnal szerezte meg (6,253 pont), az ezüstérem a Honvéd színeiben versenyző Rózsa Borbálához (Szellő) került (6,105 pont), míg a bronzérmet a szintén Berris Papp-Hegyi Polli vihette haza (5,688 pont) Hajnal segítségével. Az idősebbeknél már nagyobb volt a verseny, a győzelmet a Tündérkert versenyzője, Bartalos Anna szerezte meg Félénk hátán, kiemelkedően magas, 6,714 ponttal. Az ezüstérem a Daniló SE versenyzőjéhez, Szemenyuk Valériához került (6,060 pont), a dobogó harmadik fokára pedig klubtársa, Hittl Kinga állhatott (5,941 pont). Mindkettőjüket Sáripuszta Hadfi segítette. A lovas számokban olyan sok induló volt, hogy most először ketté kellett bontani, korosztályok szerint. A tavaly bevezetett kategória egy jó lépcsőfognak tűnik a D1 előtt, reméljük rövidesen minél többen már ott szerepelnek majd! A fiatalabbaknál a dobogó első két fokán a Berri SE képviseletében Némedy Fruzsina (5,822 pont) és Székely Bianka (5,766 pont) állhatott, mindkettőjüket Hajnal segítette, még a bronzérem Nagy Léda Fridához (Tündérkert LSE) került, aki Félénk hátán indult (5,625 pont). Az idősebbeknél Regős Kincső (Pasaréti Honvéd LSE) győzött Szellő hátán 5,890 ponttal, az ezüstérem Csipkereki Brigittához került (Tündérkert LSE), aki ezúttal Félénk hátán indult (5,842 pont), míg a bronzérem a Daniló versenyzőjéhez, Felsővári Zoé nyakába került (Sáripuszta Hadfi, 5,345 pont).

A lépés páros versenyszámban a Magyar Póniklub Szövetség adta a legtöbb, szám szerint három indulót, így a győzelmet is az ő kettősük, Habsburg Károly-Konstantin és Krizmájer Dorka szerezte meg Cornetto hátán 5,452 ponttal. Az ezüst a mosonmagyaróvári Daniló SE csapatát képviselő Kóródi Nóra és Sebestyén-Szelle Júlia nyakába került (Sáripuszta Hadfi), 5,155 ponttal. A dobogó harmadik fokára Vasvári Brigitta és Petényi Vivien állhatott (MPKSZ) Valente hátán, 4,882 ponttal.

Sajnos viszonylag kevés induló volt a hivatalos, de még nem nemzetközi szintű kategóriákban. Kár, hiszen ezek a kategóriák hivatottak felkészíteni a versenyzőket nemzetközi versenyzésre, mégis kevesen vállalják fel ezeket a számokat.

A legkisebbeknél a D2 kategória a Lovasakadémia házi versenyét hozta, hiszen mindhárom induló innen került ki, mindannyiukat Széplak Fanny segítette. A győztes nagy versenyben végül Szita Eliza lett (5,711 pont), Lázár Noémi (5,484 pont) és Szebényi Lili (5,321 pont) előtt. A D1-ben Riz Sarolt (Berri SE) győzőtt 5,945 ponttal, klubtársa, Ugrin Luca előtt (5,415 pont), mindkettőjüket Hajnal segítette. A bronzérem a mindössze néhány hónapja voltizsáló Péter Ella (LSC) nyakába került (5,404 pont), Széplak Fanny hátán. C és B kategóriában mindössze sajnos csak két-két induló volt.  A C-ben Láng Eszter győzött (Mezőhegyesi LSM KHE) Fáklya hátán (5,704 pont), Fórján Elmira (MPKSZ) előtt, aki Valente hátán indult (4,373 pont). A B kategória a Szárnyaló háziversenyét hozta, győzött Szász Janka (5,602 pont) Mosonyi Ádám előtt (5,590 pont), mindketten Garfield hátán versenyeztek.

Lovasakadémia SC győztes C csapata – Landgold

Idén a C csapat versenyszám lett népszerű, hiszen három együttes is nevezett. Az első két helyen végzett együttesek erős produkciókat mutattak be, mindkettő rövidesen az ifjúsági csapatok között is szerepelhet(ne), amennyiben erre megfelelő lovuk is lesz. A győzelmet a Lovasakadémia SC csapata szerezte meg Landgold hátán (6,323 pont). Flashdance témájú kűrjük a közönség egyértelmű tetszését nyerte el. Másodikként a Diótörő koreográfiájú Szárnyaló SE végzett Monte Cristoval (5,884 pont). A bronzérem a Magyar Póniklub Szövetség fiatal kis csapatának jutott, akik Valente hátán 3,949 ponttal zártak.

 

És akkor lássuk, hogyan szerepelt az a mezőny, aki 3 hét múlva a budapesti CVI versenyen kezdi majd meg a nemzetközi szezont. A gyermekeknél most csak lány versenyző indult, az öt indulóból négy újonc. Így talán nem volt meglepő Porcsa Lenke (LSC) győzelme Széplak Fanny hátán, aki még mindig csak 13 éves, de már második évét tölti a kategóriában, és még egy évet lehet majd a gyermek mezőnyben. Kiemelkedett a mezőnyből stabil és jól előadott kűrje, ami a mezőny egyik legerősebbje volt (6,455 pont). A dobogó második fokán a Szárnyaló SE versenyzője, Szloszjár Nóra végzett Garfield hátán (5,674 pont). Kűrje szépen kivitelezett, magabiztos volt. A bronzérmet a kötelezők után vezető Cseh Kornélia (LSC) szerezte meg, szintén Széplak Fannyval. Az ő kűrje nem volt zavartalan, így végül meg kellett elégednie a harmadik hellyel (5,203 pont). A negyedik és ötödik helyen végzett MPKSZ-es versenyzőnek (Gaál Mária Gréta és Vasvári Brigitta) elsősorban kötelezőin kell javítania, ha jobb eredményt szeretne elérni.

Porcsa Lenke – Széplak Fanny, gyermek győztes

Az ifjúsági mezőnyben két fiú és kilenc lány versenyző mérettetett meg. A fiúknál Basa Máté (Berri SE) nyert Cosmos CSI hátán, de sajnos kűrjébe megint rontás csúszott, és kötelezői sem sikerültek zavartalanul, így elért pontszáma (6,395 pont) még mindig nem tükrözi valós képességeit. A második helyen Habsburg Károly-Konstantin végzett (MPKSZ) Kincses hátán, aki jelentőset javult a tél folyamán, de a nemzetközi kvalifikációhoz ez az eredmény még mindig kevés lesz (5,806 pont).

A lányoknál volt a legizgalmasabb verseny. Úgy tűnik, az élen végző Karna Rebeka (Pasaréti Honvéd LSE) és Gönczi Dorottya (Berri SE) helye szinte biztos az élmezőnyben, most, hogy mindkettőjüket azonos, megbízható ló, Cosmos CSI segítette. A két versenyző így közel azonos eredményt ért el, amivel ketten tudtak összességében 7 pont felett teljesíteni (7,379 és 7,243), és ez bíztató a nemzetközi versenyek előtt. A dobogó harmadik fokán, csak úgy, mint az OB-n, Nyulasi Zita (Szárnyaló SE) Garfield hátán. Eredménye és teljesítménye alacsonyabb lópontjai mellett figyelemre méltó (6,746 pont). A negyedik helyre zárkózott jól sikerült kűrjével Jezerniczky Nóra (LSC) Elegáns hátán. Ha kötelező pontszámán tudna javítani, komolyabb szerephez is juthatna a mezőnyben (6,607 pont). Ötödikként a kategória újonc Neményi Hanna (Szárnyaló SE) és Garfield végzett. Nála a kötelezők voltak erősebbek, a kűrben még rutint kell szerezzen (6,386 pont). Hatodikként Vida Zsófia (MPKSZ) és Kincses zárt. Zsófi 

Karna Rebeka – Cosmos CSI ifjúsági női győztes

átlagos programot mutatott be, és ez most ennyire volt elég (6,380 pont).  Hetedik helyen a lovával küzdő Dabat Isabella (Viadukt SE) végzett (6,313 pont). Csongor főleg a kötelezőkben nehezítette meg Isa dolgát, és bár a kűrben már jobban szerepelt, hátrányát nem tudta ledolgozni. Nyolcadik a Berri versenyzője, Basa Franciska lett (Landgold), aki kűrjében rontott, majd gyakorlatilag alig mutatott be elemeket (5,564 pont). Kilencedikként Görgey Zsófia (MPKSZ) végzett, akinek Cornettoval sem sikerült harmonikus programot bemutatni. Úgy tűnik a kűrben túlvállalja magát, és ez több rontáshoz is vezet. Kevesebb nehéz elem sokkal eredményesebb versenyzéshez vezetne…

Idén az ifjúsági mezőnyben nincs magyar csapat, és a párosok között is csak a BLK  kettőse tudta vállalni a szezonkezdést. Sajnos ők sem jártak szerencsével, lovuk Zakariás a melegítés folyamán a nézőtérről érkező zajra „felhúzta magát”, és bár a versenykörön úgy tűnt, már jobban dolgozik, sajnos az egyik gyakorlatnak esés lett a vége, szerencsére komolyabb sérülés azonban nem történt. Így Szabó Nikolett és Jakab Liza elért pontszáma még közel sem az, amit elérhetnek majd, hiszen kűrjük nagyon erős, és jól kivitelezett lehet majd (5,517 pont).

A felnőtt mezőny egyre fogyatkozik, Bence Balázs visszatérő vállsérülése miatt az idei szezont kihagyni kényszerül, műtét vár rá. Pakot Anna már túl van a térdműtéten, egyéniben még nem vállalja a versenyzést. Így a nőknél Németh Blanka (MPKSZ) Kincses hátán simán tudott nyerni (7,201 pont) a többet is hibázó Somogyi Eszter (LSC) és Elegáns előtt (6,681 pont). Mindkettőjüktől láttunk már sokkal erősebb produkciókat is, lovaik sem a top formában voltak. Reméljük ez még az idény eleji forma volt, és tudnak javulni a szezon folyamán. A férfiaknál Király Ákos (LSC) mutatkozott be a felnőtt mezőnyben. Lova, Csongor erősen megnehezítette a dolgát, így nem igazán láthattuk, mi is lehet a valóság. Elért pontszáma messze nem tükrözi a valós képességeket (6,264 pont), reméljük meg fogja találni azt a lovat, amivel fel tudja venni a verseny a felnőtt nemzetközi mezőnnyel. Örvendetes viszont, hogy míg a 3*-ban alig van induló, a 2* mezőnye 3 főre „duzzadt”. Itt a győzelmet Szakács Kata (PHLSE) szerezte meg Cosmos CSI hátán 6,229 ponttal. Második Kovács Hanna (LSC) és Széplak Fanny lett (6,124 pont), míg harmadik a visszatérő MPKSZ-es Horváth Petra (Rádiháza Juvena) lett 5,953 ponttal.

Magyar Póniklub felnőtt csapata – Hubertus hátán

Idén a Magyar Póniklub Szövetség felnőtt csapattal jelentkezett. Bár a koncepció jó, a kezdet nem sikerült igazán ütősre. A kötelezőkben a sok hiányzó leugrás miatt elég alacsonyra sikeredett a pontszám, a kűrben pedig még sok elem kivitelezése nem sikerült tökéletesre, ami sok levonást eredményezett (6,267 pont). A jelenlegi állapot még nem az, ami nemzetközi versenyen a felnőtt csapatok között versenyképes lenne.

Általánosságban elmondható, hogy a lovak teljesítménye nem volt jó, sokan fegyelmezetlenek voltak, sokan pedig nem voltak jó állapotban, ami a vágta minőségét rontotta. Ezáltal a lovastornászoknak sem volt egyszerű dolguk, sok versenyző jobb eredményét rontotta le egy-egy gyengébb ló produkció. Lovaink ingerszegény környezetből érkezve a versenyeken sokszor teljesen kicserélt lóként viselkednek, ami tönkreteszi azt az egy-egy percet, amin múlik a verseny. Erre a megoldás csak a minél több és minél nagyon közönséggel megáldott versenyek lennének…

Folytatás három hét múlva, a Nemzeti Lovardában, a nemzetközi versenyen!

 

Last modified: 2019-04-15