Négy magyar aranyérem a budapesti CVI-n!

Hírek

Három magyar arany a legmagasabb kategóriákban!

Dabat Isabella – Fecske

Az elmúlt évek egyik legnépesebb CVI versenyét rendezhettük május első hétvégéjén a Nemzeti Lovardában. A felújított Tattersallba már másodjára érkeztek a lovastornászok, így a rendezés is zökkenőmentesebb volt, mint az előző évben.
Sajnos a magyar versenyzők számára nem indult kedvező előjellel a verseny, hiszen több ló sántaság miatt nem tudott részt venni, de sérülés miatt is visszalépni kényszerült egyik párosunk. Mivel ez a verseny egyben az egyik legfontosabb válogató verseny is az évben, ezért minden esélyesnek lovat kellett találni, bár a lócserék miatt már várható volt, hogy nem lesz teljesen összehasonlítható majd az eredmény, hiszen nem mindenki az optimális viszonyok között versenyzett. Sérülések és előre nem látható dolgok azonban mindig lehetnek, így csak az számít igazán jó versenyzőnek, aki nem csak egy, hanem bármilyen lovon képes tudása közel legjavát adni! A rossz előjelek ellenére azonban elmondhatjuk, hogy az utóbbi évek legsikeresebb CVI versenyét rendeztük meg magyar szempontból, ami talán végre azt jelenti, kezdjük visszaszerezni pozíciónkat a régióban.
A kezdőbb, vagy még nem kvalifikálódott versenyzők az 1*-ban mérték össze tudásukat. Közülük is a legfiatalabbak a gyermek kategóriában (12-14 éves korig). Itt eredetileg 12 versenyző indult, de Széplak Fanny sántaság miatt kizárásra került az utolsó fordulóban, így végül csak 10-en fejezték be a versenyt. A győzelmet a cseh Emma Zurkova szerezte meg Aramis hátán. Második helyen a szlovák Sona Jaginova végzett Wilma G segítségével, míg a bronzérem szintén cseh versenyzőhöz, Valerie Gasanovához került (Tymian). A legjobb magyar induló az ötödik helyen végzett Szloszjár Nóra lett, Garfield hátán (5,942 pont). Hatodik és hetedik helyen a Gaál Gréta (5,865 pont) és Vasvári Brigitta végzett Everkerry Woody Coffee (5,789 pont) hátán.
A junior lányok mezőnyében német győzelem született, a magyar Kincses nevű ló hátán Paula Waskowiak révén. A másik két érem Ausztriába került, így igazán erős volt tehát a 18 fős mezőny. Ezüstérmes lett Marlene Ulz Never Give Up segítsévével, a bronz pedig Lili Gregor nyakába került (Le Garcon du Couer). Magyarok közül a hatodik helyen végzett meggyőző pontszámmal Neményi Hanna és Garfield (6,683 pont). Tizedik lett Basa Franciska (Landgold) 6,268 ponttal, míg 14. Budai-Balogh Lili (Carlos 21), 5,893 ponttal, 17. pedig Pollák Fruzsina (Carlos 21) lett 5,337 ponttal.
A fiúk között – bár most egyedül indult – de sikeresen kvalifikálódott Habsburg Károly Konstantin Kincses hátán, 6,189 pontot elérve. A 2*-ban felnőtt kategóriában tért vissza Jancsecz Dorottya, aki a tartalékló Fecske hátán a negyedik
helyen zárt (5,836 pont). A juniorok népes mezőnyében nem kisebb volt a tét, mint a Vb részvétel. Az utolsó pillanatos lócserék közül talán végül Gönczi Dorottya és Basa Máté járt a legrosszabbul, hiszen ők, és Jezerniczky Nóra végül a kizárás sorsára jutott Elegáns engedetlensége miatt. Jól sikerült alóválasztása azonban Dabat Isabellának, akinek eddig nem volt szerencséje a lovakkal. Most azonban Fecske hátán meggyőző, és kiemelkedő pontszámmal (7,310 pont) megnyerte a versenyt! Eredménye a tavalyi évek 6,7-6,8 pontos maximumához képest jelentős javulás, ami talán azt jelenti, hogy lassan ismét lesz a régióban is ütőképes versenyzőnk, és talán a Vb-n is döntőbe juthatunk a révén. Persze,
még Isának is stabilizálnia kell helyét a válogatottban. A dobogón a tavalyi győztes, a cseh Tereza Czyzova végzett Aladinnal (7,281 pont), míg a harmadik a szlovák Sara Solteszova lett Leo da Vincivel (7,035 pont). Ötödikként zárt szintén a tartalékló Fecske hátán Karna Rebeka (6,593 pont), míg hetedik Nyulasi Zita (Garfield) lett (6,533 pont). Rajtuk kívül még két magyar jutott döntőbe, 9. Vida Zsófia (Kincses) 6,456 pont, 14. Görgey Zsófia (Cornetto) 6,015 pont.

Németh Blanka – Kincses

Király Ákos – Csongor

Szabó Nikolett-Jakab Liza – Zakariás

Remekül szerepeltek junior párosaink is. Mindkét páros megszerezte a Vb kvalifikációt. A több nehézség után végre hazai pályán remekül szereplő Jakab Liza-Szabó Nikolett páros Zakariás hátán a második helyet (7,484 pont) szerezte meg az erős mezőnyben az osztrák Katharina Furtner-Katja
Riesinger (Rainman 64) mögött (7,597 pont). Harmadikként az osztrák Anna-Lena Makoru-Lili Gregor végzett Le Garcon de Couer (7,343 pont) hátán. Másik magyar párosunk (Vida Zsófia-Görgey Zsófia) a cseh Condor hátán egy kissé átszabott kűrrel, de végül sikerrel megszerezte a Vb kvalifikációt és összesítésben 6,433 ponttal zárt.
A felnőttek mezőnye most is elég szűkös volt, főleg a férfiak között, ahol végül a visszalépések után egyedül Király Ákos indult Csongor hátán. Eredménye az utolsó, kűrben történt rontás ellenére is Eb kvalifikációs szint feletti (6,965 pont). A lányok között szintén magyar győzelem született Németh Blanka és Kincses révén (6,874 pont), míg a második helyen is magyar versenyző, Somogyi Eszter végzett Elegáns hátán (6,418 pont). A harmadik helyre a cseh Katerina Kocurova (Patriot NF) futott be (5,812 pont).

Magyar Póniklub Szövetség felnőtt csapata – Cornetto

A sóskúti Manók csapata a felnőtt, 3*-os csapatok között szerepelt. Kötelezőik meggyőzőek voltak Cornetto hátán, a kűrhez azonban a ló még láthatóan nincs hozzáerősödve, így megnehezítve a versenyzők dolgát. Az elért összpontszámuk javuló, 6,217 pont, és ezzel a második helyen végeztek a Vb-t megjárt cseh csapat mögött (7,228 pont).

 

 

Last modified: 2019-05-09