Sóskút Kupa

Hírek

A Sóskúti Lovas-és Szabadidőpark adott otthont már hagyományosan a második tavaszi minősítő versenynek, ami egyúttal a válogatási folyamat egyik fontos lépcsője is volt.

Több, mint 100 induló, és szerencsére jó idő jellemezte a versenyt. Ami kissé mindenkinek feladta a versenyt, az most nem a nagy hőség volt, hanem a versenypálya domborzati viszonya, így az tudott jól teljesíteni, akinek a lova legjobban alkalmazkodott a terepviszonyokhoz, és aki a legjobban tudta időzíteni a gyakorlatokat. Sajnos ez – főleg a vágtás kategóriákban – kevésbé sikerült, több ló változó tempóban dolgozott, így rengeteg rontást láthattunk, ami miatt ismét nem lehetett jól megítélni az erőviszonyokat.

De kezdjük az elején. Az amatőr műlovas számokban már ismét sok induló volt, így két korcsoportban versenyeztek a résztevők. A fiatalabbaknál a Berri SE két versenyzője, Nagy Boglárka (5,615 pont) és Papp Lili (5,567 pont) végzett az élen, a bronzérem pedig egy új egyesület, a Kiskunhalasi Lovasbandérium versenyzőjéhez, Ábrahám Zselykéhez (5,493 pont) került, bizonyítva ezzel, hogy a semmiből is lehet eredményt elérni tudatos munkával és fejlődni akaró edzői és versenyzői gárdával! Az idősebbek között a dobogó első két fokán a szintén nagy léptekben fejlődő Tündérkert SE versenyzői, Imre Dorina (6,198 pont) és Sidorow Anna (6,079 pont) végeztek, míg a bronz a hazai színeket képviselő Hamikus Viktóriához (5,912 pont) került.

Rékasi Dorka az amatőr lovas győztese (Hajnal)

Az amatőr lovas kategóriában meglepetésre egy kiskunhalasi versenyző végzett az élen, Rékasi Dorka (5,946 pont) személyében, aki Hajnal hátán óriási fölénnyel nyerte a kategóriát. Az ezüst a Daniló SE képviseletében Karácsony Ramónához került (5,231 pont, Gyémánt), míg a bronzot klubtársa, Kóródi Mátyás vihette haza (5,045 pont, Blushing Girl).

Az amatőr párosok között 3 duó vetélkedett, mindhárman a Daniló SE képviseletében. A győztes Viola Emma és Karácsony Ramóna lett (6,284 pont), az ezüst nagy küzdelemben a Karácsony Imola és Sipos Nóra összeállítású „Mickey és Minnie” kettőshöz került (6,276 pont), míg a bronz Orosz Dorka és Mátyás Rebeka duó nyakába erült (5,309 pont). Ezúttal népes volt a mezőny az amatőr csapatok között is, hiszen mind a Szárnyaló SE, mind a Daniló SE két együttest állított ki a műlovon. A győztes a Szárnyaló SE „Dalmata” csapata lett 6,054 ponttal, megelőzve a Daniló II. csapatát (5,843 pont), míg a bronz szintén hozzájuk, az 1. csapathoz került (5,662 pont).

Székely Lilla az U2 kategória győztese (Hajnal)

A népes amatőr mezőnyök után kissé megcsappant az U kategória mezőnye, a fiatalabbaknál csak 3 indulóval. Győztes a Berri SE képviseletében Székely Lilla (6,201 pont, Hajnal) lett, megelőzve a Pasaréti Honvéd színeiben induló Töreky Sophiet Szellő hátán (6,176 pont). A bronz a szintén Berris Papp-Hegyi Polli nyakába került (6,130 pont, Hajnal). Az idősebbeknél két újonc BLK-s versenyző állhatott a dobogó két legmagasabb fokára, Keller Csenge (6,265 pont) és Kiss Laura (6,225 pont) személyében, mindkettőjük Zakariás segítette a kötelező gyakorlatokban. A bronzérem a Daniló SE-t képviselő Hittl Kingához (6,074 pont, Blushing Girl) került. Egyre népszerűbbé válik az U lépés kategória, hiszen itt most már 12 induló volt. A győztes a Hajnal hátán versenyző Némedy Fruzsina (Berri SE, 6,011 pont) lett, míg az ezüstérem a Pasaréti Honvéd SE színeiben versenyző Regős Kincsőhöz került (5,946 pont, Szellő). A dobogó harmadik fokára Székely Bianka (5,915 pont, Hajnal) állhatott a Berri SE színeiben.

Páros lépés kategóriában ismét győzni tudott a Habsburg Károly-Krizmájer Dorka kettős (6,694 pont, MPKSZ) Cornetto hátán. Mögöttük klubtársaik, Vasvári Brigitta és Petényi Vivien végzett Valente hátán (6,193 pont), míg a bronzérmet a Daniló kettőse, Kóródi Nóra és Sebestyén-Szelle Júlia vihette haza (6,145 pont, Gyémánt).

Az utánpótlás csapatok között ismét megjelent a Berri SE, bár most még egyedül vannak a kategóriában. E

Lázár Noémi a D2 kategória győztese (Félénk)

redményük a kategóriában magasnak számító 6,255 pont, a megbízható Hajnal hátán.

Ezek után lássuk mi történ a vágtás kategóriákban. Szépen növekszik a D2 mezőnye, hiszen most már öten próbáltak itt szerencsét. A győzelmet kiemelkedően magas (a teljes verseny legmagasabb) kűrpontszámával – 7,811 pont – a Lovasakadémia SC versenyzője, Lázár Noémi nyerte (6,295 pont). Az ezüstérem szintén Kaposvárra került, Szita Eliza révén (5,941 pont), mindkettőjüket Félénk segítette. A bronzérem a hazai színeket képviselő Rajki Klementína nyakába kerülhetett (5,851 pont), aki a rutinos Cortez B.L.C hátán indult. Szintén népszerű volt a D1 kategória, ezúttal már 14 indulóval, köztük a kategóriában debütáló Tündérkert SE képviselőivel. A győztes a Berri SE-t képviselő Riz Sarolt (6,393 pont, Hajnal) lett, nagy küzdelemben szorult csak a dobogó második fokára Jakó Annamária (6,372 pont, Szellő) a Pasaréti Honvéd színeiben. Rögtön bronzérmet tudott elhozni Csipkereki Brigitta a kölcs

A Lovasakadémia SC C csapata Elegáns hátán

önló Fáklya hátán (6,012 pont, Tündérkert SE). Sajnos a C és B kategóriában továbbra is kevés az induló, ami azért baj, mert ezek a kategóriák adják majd a nemzetközi számok utánpótlását. A C-ben hárman indultak, itt a győzelmet Király Réka (6,132 pont, Hajnal) szerezte meg a Berri SE képviseletében, második Láng Eszter Fáklya hátán (5,864 pont, Mezőhegyesi LSM KHE), míg harmadik helyen Fórján Elmira (5,658 pont, Everkerry Woody Coffee) végzett a Magyar Póni Klub színeiben.  A B kategóriában csak egy induló volt, a Szárnyaló SE képviseletében Szász Janka (5,686 pont), akit Garfield segített. A csapat C kategóriában a Tavaszi Kupán is látott 3 egység indult, azzal a különbséggel, hogy a Lovasakadémia SC ezúttal Elegáns hátán indult, az ő teljesítménye tovább javította a produkciót, így összesítésben 6,648 ponttal győzött a kaposvári csapat. Az ezüst ezúttal is a Szárnyaló SE-hez került (6,260 pont, Monte Cristo), míg a bronzot a Magyar Póniklub Szövetség fiatal csapata szerezte meg, akik Valente hátán 4,804 ponttal zártak.

A gyermek kategóriában kissé felborult a sorrend, a legutóbbi nyertes, Porcsa Lenke (LSC) új lovon, Félénken próbálkozott, és még nem sikerült összehangolódni, így ezúttal az ötödikként zárt (4,784 pont). A győzelmet a helyiek versenyzője, Szloszjár Nóra szerezte meg Garfield hátán (5,543 pont). Az ezüst a kaposvári Cseh Kornéliához került (5,230 pont, Félénk), míg a bronz az elnyűhetetlen Everkerry Woody Coffee hátán dolgozó Gaál Mária Gréta nyakába került (5,032 pont, MPKSZ).

A junioroknál a VB kijutás volt a tét, és talán ez nyomta meg a lányokat, talán a talaj volt nehéz, de tény, hogy rengeteg rontást és gyenge produkciót láttunk. A győzelmet a Viadukt SE versenyzője, Dabat Isabella szerezte meg Fecske hátán (7,032 pont). Isa egy pontos, stabil kűrt mutatott be, kevés kockázatvállalással, ami most mindenképpen bejött, így ő lett az első biztos Vb résztvevő idén. A második helyre az egész válogatási időszak alatt stabilan versenyző Nyulasi Zita lett Garfield hátán (6,551 pont, Szárnyaló SE). Bár nagyobb rontást nem láttunk tőle, de a gyakorlatok kivitelezésén, precízebb bemutatásán még van javítani való, ami az összpontszámát is jelentősen tudná emelni. Harmadikként a többször is hibázó Gönczi Dorottya végzett Fecske hátán (6,155 pont, Berri SE), elsősorban magasabb kötelező pontszámainak köszönheti, hogy a bronzérmes pozícióban tudott maradni. Negyedikként Neményi Hanna zárt, jó kötelezőinek és szépen kivitelezett, de eléggé rövid kűrjének köszönhetően (5,910 pont, Garfield). Karna Rebeka Fecske hátán ezúttal sokat hibázott a kűrben, így meg kellett elégednie a hetedik helyezéssel (5,511 pont), és így még tovább harcol a Vb helyért. A verseny legnagyobb vesztese Görgey Zsófia, aki ezúttal a versenyben Valentén próbálkozott, vele utolsó helyen zárt, viszont korábbi társával, Cornettoval versenyen kívül indult, azzal az eredménnyel most a harmadik lett volna. A fiúk mezőnyében Basa Máté távollétében is volt már két induló, a győztes a rutinosabb Habsburg Károly-Konstantin (MPKSZ) lett Rádiháza Juvena hátán (5,319 pont), míg mögötte a kategória újonc Mosonyi Ádám (Szárnyaló SE) lett, Cortez segítségével (4,931 pont).

Ifjúsági párosoknál két induló volt, az egyik páros a Zakariás hátán ismét stabilan teljesítő Szabó Nikolett-Jakab Liza (BLK) duó, jelenlegi teljesítményük alapján ott lehetnek a Vb élmezőnyében (7,736 pont) . A 2016-os Eb ötödik helyezett párosa egy hosszú sérüléshullámból épült fel, de úgy tűnik most minden összeállt, nagy reményekkel várjuk Vb szereplésüket, hiszen ők is már biztosan ott lesznek majd a rajtnál. A második helyezett Vida Zsófia-Görgey Zsófia (MPKSZ) páros most ismét új lovon (Cornetto) próbálkozott, de rajta sem tudták a teljes kűrt bemutatni, elért ponteredményük (6,023 pont) nem tükrözi azt, amire valójában képesek.

A felnőtteknél most csak a lányoknál volt induló. Németh Blanka (MPKSZ) megszokott lova, Kincses sérülése miatt a fiatal Rádiháza Juvenán indult, és ahogy az várható volt, ez megnehezítette a dolgát, bár a ló ígéretes, ha beérik, egy biztos pont lehet a szakágban. Most azonban még be kellett érniük az ezüstéremmel (6,331 pont). Az aranyat a Zakariás hátán induló Somogyi Eszter (LSC) szerezte meg, és bár a technikai kűrben több rontás is volt, összességében ez elég

Somogyi Eszter a Felnőtt női 3* győztese (Elegáns)

volt az első helyre (6,552 pont). A 2*-os lányoknál ezúttal a megszokott lován (Rádiháza Juvena) induló Horváth Petra tudott győzni (6,365 pont, MPKSZ), megelőzve a Fecskén először induló Szakács Katát (5,417 pont, PHLSE), valamint a szintén új lovat bemutató Kovács Hannát (Félénk, 5,100 pont, LSC).

A felnőtt csapatversenyben a Magyar Póniklub csapata indult, korrekt kötelező gyakorlataik után a kűrben még csiszolódnia kell, elsősorban a lónak, hogy egy felnőtt csapathoz mért jó produkciót tudjanak bemutatni (6,412 pont, Cornetto).

Last modified: 2019-05-22