Szakági gyűlés

Hírek

2020. január 12-én került sor a lovastornászok éves szakági gyűlésére. A szavazásra jogosult 11 egyesület közül 10 küldte el képviselőjét, így elmondhatjuk, hogy szinte teljes volt a létszám. Külön öröm, hogy két visszatérő egyesület is megjelent a keleti országrészből, amely eddig fekete folt volt a szakágban. Remélhetőleg 2020-ban már a versenyeken találkozhatunk a hajdúszoboszlói Porszem Lovas Egyesület és a Szilvásváradi Ménesgazdaság csapatával, akik ebben az évben már országos minősítő versenynek is helyszínt adnak majd.

Páska Ildikó szakági elnök köszöntője után visszatekintett elmúlt évre. 2019-ben 87 igazolt versenyző volt a szakágban, ebből 13 fő tett rajtengedély vizsgát. Emellett közel 50 amatőr versenyző vett részt a versenyeken. Három új helyszín is bekapcsolódott a versenyrendezésbe, Kiskunhalas, Máriakálnok és Balatonfenyves, amelyek remélhetőleg hosszú távon megmaradnak a szakágnak.
Kiemelte a 2019. évi Nemzeti Lovardában megrendezett CVI verseny sikerességét, amelyhez nagyban hozzájárult az összes hazai egyesület által biztosított önkéntesek munkája.
Még mindig aggasztónak érzi a hazai bíróképzés, bírói testület helyzetét, évek óta csökken a létszámuk, új belépő nincs, így lassan lehetetlenné válik a hazai versenyek megrendezése.
A szakág gazdálkodása stabil, de óvatos. Mivel a Lovas Szövetségtől csak címzetten kap támogatást a szakág, így a felhasználható keret legnagyobb részét a licenc befizetések adják. A legjelentősebb kifizetés 2019 évben is az Európa-és Világbajnokságra kiutazó keret támogatása volt, emellett a 2017. évi egyesületi, valamint a 2018. évi mentőtámogatások kerültek kifizetésre, ezeken kívül csak minimális egyéb kiadások voltak. A szakág a 2019-es évet 1,3 millió forint plusszal zárta, amely várhatóan szintén az EB-VB kiutazókat segíti majd 2020-ban. A szakági ülés a pénzügyi beszámolót apróbb pontatlanságok miatt nem fogadta el.

Ezután következett Villányi Krisztina szövetségi kapitány beszámolója. Az elmúlt évekhez képest jelentősen pozitívabb képet zárt a szakág, amelyet számos CVI győzelem és helyezés támaszt alá. Ezeket az eredményeket a Nemzetközi szereplések támogatási rendszerének tudta be, amit a 2019-es évben sikerült megszerezni a szakág számára. Ezzel közel 900 ezer forint eredmény alapú visszatérítést kaptak a lovastornászok, és négy egység kapott teljes szövetségi támogatást az EB-VB kiutazáshoz. Ők mindannyian végül döntőbe jutottak, így tehát abszolút célravezetőnek tűnik ez a rendszer. Kiemelte az egyesületi összefogást, ami a lovak kölcsönzését jelentette egymás számára. Nagy öröm volt az is, hogy 2019-ben végre nagyrészt magyar lovakon tudtak szerepelni az EB-VB résztvevők, ami az elmúlt évekhez képest nagy előrelépés, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy sok ilyen lovunk van.

Elfogadásra került a 2020. évi versenynaptár, az eddiginél jelentősen több versennyel. Nagy kérdés, hogy mennyire tudja eltartani majd a szakág őket, lesz-e elég induló versenyenként, ennek ez az év lesz a próbája.

Ezután elfogadásra kerültek a 2020. évi licencdíjak is. Két ponton történt változás, az egyik, hogy bevezetésre került az amatőrök számára is a licencdíj, 2 500 Ft mértékkel. A másik, hogy az utánpótlás kategóriában eltörlésre került az első évi kedvezményes 3 000 Ft-os díj, így itt egységesen 5 000 Ft lesz a fizetnivaló.

Átalakításra került a rajtengedély vizsga rendszere is, 2020-ban minden utánpótlás kategóriában már korábban indult, illetve 2020-ban először utánpótlásként indulni szándékozó versenyzőnek rajtengedély vizsgát kell tennie (így tehát korábban mint az eddigiekben, amikor csak a D kategóriához kellett a vizsga). Ettől a döntéstől a hivatalos versenyzői gárda jelentős létszám emelkedését várja a szakág.

Az ülés végén néhány szabályváltoztatás került elfogadásra:

  • 2020-ban kísérleti jelleggel minden kategóriában külön lesznek értékelve a fiú és leány versenyzők
  • Az utánpótlás lovas számban indult versenyzők a műlovas versenyeken a középhaladó kategóriában indulhatnak majd.
  • Műlovas versenyen az újonc kategóriában azok indulhatnak, akik vagy még sosem indultak versenyen (amatőr kategóriában sem), vagy csak maximum a versenyt megelőző fél évben vettek részt versenyen, és emellett utánpótlás licenccel rendelkeznek (tehát amatőrök itt nem indulhatnak)

Last modified: 2020-01-14