Havanna Kupa – Kaposvár

Egyéb, Hírek

Bence Balázs (PM Star Lady) – F2 férfi győztes

A nyári egynapos meghívásos versenysorozatot lezáró Havanna Kupa idén népes, talán rekordnak is számító, 60 fős versenyzői táborral rajtolt el. A kaposváriak alapító voltizslováról elnevezett Kupára leadta nevezését minden olyan egyesület, aki a nyári versenyeken is részt vett, és őket kiegészítette a Budapesti Lovasklub, valamint a Magyar Póniklub Szövetség csapata is, akik igazán népes versenyzői gárdával érkeztek. Így tehát végre igazán színes volt a paletta és nemcsak a kisebb kategóriákban, hanem már a nemzetközi számokban is voltak indulók, még ha nem is mindig nagy számban.

Csipkereki Brigitta (Autómata) – C kategória győztese

Basa Máté (Harry Potter) – I2 fiú győztes

Ami igazán örvendetes, hogy minden egyesület tudott aranyérmet szerezni. A Kiskunhalasi Lovasbandérium versenyzői most ló nélkül érkeztek,  – de mivel erre a kaposvári rendező minden évben lehetőséget ad – most is egy rutinos kaposvári lovon, Széplak Fannyn tudtak rajtolni. Illetve a műlovas számokban még erre sincs szükség, így Futó Eszter személyében az amatőr műlovas kategóriában győztest is avathattak. Remek kűrt mutatott be a csapatból László Luca, aki az Utánpótlás I. kategória ezüstérmét szerezte meg ezzel. Az egyik legsikeresebb egyesület volt a versenyen a Tündérkert Lovarda SE csapata. Eredményeik még értékesebbek lesznek, ha tudjuk, hogy már hosszú ideje saját ló nélkül készülnek, és ennek dacára már vágtában is bizonyítottak. Aranyérmet szerzett a csapatukból C kategóriában Csipkereki Brigitta a kaposvári Autómata hátán, meggyőző pontszámmal (6,428 pont). Szintén győzni tudott a D1 kategóriában Hertel Csenge szintén Autómata hátán. A klub harmadik aranyérmét Gyombolai Szonja szerezte meg a szintén kaposvári Széplak Fanny segítségével, utánpótlás lépés kategóriában, magas, 6,315 ponttal. Szonja testvére, Sára a Magyar Póniklub Szövetségnél is készül, így az ő lovukon, Rádiháza Juvenán tudott az ifjúsági versenyben bemutatkozni, ami most az ezüstéremhez volt elég. A mosonmagyaróvári Daniló SE szintén ló nélkül érkezett a versenyre, és bár most a szokottnál kisebb létszámmal képviseltette magát, az eredmények miatt nem kellett szégyenkezniük. Utánpótlás I. kategóriában Kaisz Kata (Széplak Fanny) révén aranyérmet szereztek, és szintén arannyal zárt a Karácsony Ramóna-Viola Emma lépés páros Széplak Fanny hátán. Szintén kicsi, de annál eredményesebb csapattal érkezett a Budapesti Lovasklub együttese, akik közül most lépett először vágtás kategóriába két leány is, és mindjárt éremmel távozhattak. Keller Csenge (Autómata) a C kategóriában ezüsttel, Kiss Laura (PM Star Lady) pedig D1-ben bronzzal zárt. Aranyérmet szerzett U2 kategóriában Gyabronka Berta, akit szintén a kaposvári Széplak Fanny segített.

Németh Blanka (Rádiháza Juvena) – F3 győztes

Idén először láthattuk a Magyar Póniklub Szövetség csapatát, akiktől ugyan nagyon hiányoltuk a felnőtt csapatot, de helyettük a folyamatosan fejlődő C csapatukat láthattuk az újonc Face to Face hátán. Németh Blanka a felnőtt 3*-os versenyben vállalta a részvételt a számára új lovon, Rádiháza Juvenán, akivel talán még – főleg a technikai kűrben – nem teljes az összhang. Habsburg Károly-Konstantin az ifjúsági fiú mezőnyben indult, szintén Juvena hátán, neki még a kűrön kéne csiszolni a jobb eredmény eléréséhez, teljesítménye most az ezüstéremhez volt elég. A Póniklub három gyermek kategóriájú lány versenyzője között házi versenyben dőlt el az aranyérem sorsa, a győzelmet Vasvári Brigitta szerezte meg Gaál Mária Gréta és Fórján Elmira előtt, mindhárman Valente hátán versenyeztek. Bronzérmet szerzett a csapatnak Hantos Orsolya a B kategóriában, akit Face to Face segített.

Basa Franciska (Harry Potter) – I2 női győztes

Az idei összes versenyen ott voltak a Berri SE versenyzői, akik most is nagyon eredményes szereplést tudhattak magukénak. A Basa testvérek mindkét ifjúsági kategóriát megnyerték Harry Potter hátán, Máté a fiúknál, még Franciska a lányoknál tudott győzni. Mátétól egy egészen erős kötelezőt és egy jó kűrt láthattunk, kis hibával a végén. Franci pedig egyre megbízhatóbban hozza a kategória követelményeit, kár, hogy idén még nem akadt valódi versenytársa. Az amatőr lovas versenyben a kategória legfiatalabb indulójaként Papp Lili hozott ismét aranyérmet, míg ezüstöt szerzett Ugrin Luca D1 kategóriában, Papp-Hegyi Polli UL-ben, Nagy Boglárka amatőr lovasban, és bronzéremmel zárt Riz Sarolt C kategóriában, Székely Lilla UL-ben, Szabó-Kita Anna amatőr lovas kategóriában, így nem volt érem hiányban a budapesti egyesület.

És végül essen néhány szó, a rendező, Lovasakadémia SC versenyzőiről is. Közülük a legmagasabb kategóriát képviselte Bence Balázs és Somogyi Eszter, akik most is ellenfél hiányában csak a pontokért versenyeztek a felnőtt 2*-os kategóriában, de ismét jó alkalom volt újonc lovuk, PM Star Lady rutin szerzésére is. Elért pontszámaik és a látott teljesítmény emelkedő (Balázs – 7,804 pont, Eszter – 7,192 pont). Ismét pályára lépett az ifjúsági csapat is, akik szintén fejlődtek a legutolsó versenyük óta, de lovuk, Amira még nincs teljesen kész erre a feladatra, ezért csak egy könnyített kűrt láthattunk. Reméljük jövőre már nemzetközi szinten lesznek és be is tudnak mutatkozni a nemzetközi mezőnyben! A B kategóriában Lázár Noémi egy szépen kivitelezett kűrrel tudott aranyérmet szerezni PM Star Lady hátán klubtársa, Péter Ella előtt. A lányok versenyről-versenyre váltogatják éppen ki nyer, most Noémin volt a sor. Még két aranyérmet vihettek haza a helyiek a Szita Eliza betegsége miatt csak öt fővel induló utánpótlás csapat (Széplak Fanny) , és a D2 kategóriában Biczó Boglárka (Autómata) révén.

Lovasakadémia SC ifjúsági csapata (Amira)

Hogy lesz-e folytatás, és mikor és hol az jó kérdés, hiszen egyre több lovastornász kényszerül kontakt személyként házi karanténra, ami lassan el fogja lehetetleníteni a felkészülést és a versenyzést, és persze a kormányzati intézkedések is befolyásolhatják majd a versenyrendezést. Ha minden jól megy, a tervek szerint október első hétvégéjén egy minősítő versennyel kezdődhet az „éles” versenyszezon, majd november 7-8-án kerülhet sor Kaposváron az Országos Bajnokságra.

Last modified: 2020-09-14