Lovastorna OB

Egyéb, Hírek

Sok bizonytalanság után végül megrendezésre kerülhetett a Lovastorna OB, egy év elején tervezetthez képest későbbi, novemberi időpontban. A hideg idő már próbára tette a tornászokat, de hogy legalább az évet le lehessen zárni, és bajnokot hirdetni, mindenki hősiesen viselte a körülményeket. A rendező Lovasakadémia csapatának nem volt könnyű dolga, hogy betartassa a verseny hetében meghozott kormánydöntéseket, de dicséret illeti a versenyzőket és hozzátartozóikat, sikerült a szabályoknak megfelelően versenyezni.

A verseny megelőző héten sok lemondás és kategória módosítás is történt, hiszen egy-két versenyző karanténba kerülése meg tud hiúsítani egy csapat indulást is az egyéni mellett, így a tervezetthez képest 10-15 versenyzővel kevesebb, 9 egyesület 80 versenyzője vágott neki a kétnapos versenynek.

Az amatőr kategóriákban a szokásosan népes mezőny miatt két korcsoportra lettek bontva a résztvevők. Javuló teljesítményüket jelzi, hogy már többen elérték a 6 feletti pontszámot, ami már egy jó indikátora annak, hogy a versenyző megérett a magasabb kategóriába lépésre. Az elért eredmények:
Amatőr műlovas egyéni
I. korcsoport:
1. Csák Lívia Mercédesz (Pasaréti Honvéd LSE) 6,427 pont
2. Szász Letícia (Pasaréti Honvéd LSE) 6,384 pont
3. Imre Dorina (Tündérkert Lovarda SE) 6,376 pont
II. korcsoport:
1. Gillich Bori (Kiskunhalasi Lovasbandérium) 6,179 pont
2. Ombódi Angelika (Pasaréti Honvéd LSE) 6,061 pont
3. Nagy Olívia (Kiskunhalasi Lovasbandérium) 5,998 pont

Amatőr lovas egyéni

I. korcsoport (lányok):
1. Karaszi Judit (Kiskunhalasi Lovasbandérium) – Széplak Fanny 6,001 pont
2. Várallyay Luca (Berri SE) – Hajnal, 5,982 pont
3. Hegedűs Hanna (Daniló SE) – Gyémánt 5,380 pont
I. korcsoport (fiúk):
1. Makai Balázs (Daniló SE) – Gyémánt 5,211 pont
II. korcsoport:
1. Papp Lili (Berri SE) – Hajnal 5,801 pont
2. Nagy Boglárka (Berri SE) – Hajnal 5,658 pont
3. Szabó-Kita Anna (Berri SE) – Hajnal 5,645 pont

Az amatőr párosoknál nagyon népes mezőny jött össze, végül a Szárnyaló SE színeiben Takács Hanga és Csaplár Anna győzedelmeskedett 6,821 ponttal, megelőzve a Kiskunhalasi Lovasbandérium versenyzőit, Gillich Borit és Nagy Olíviát (6,512 pont). A bronzérmet Hegedűs Hanna és Kóródi Mátyás szerezte meg, a Daniló SE színeiben (6,447 pont).

Az utánpótlás kategória egyéni versenyében úgy tűnik, győzött a lépés kategória, hiszen az eredeti U1 és U2 kategóriákban már alig maradt induló. U2-ben egyedül Gyabronka Berta versenyzett (BLK) Zakariás hátán, elért pontszáma 5,910 pont. U1-ben két induló volt, közülük Töreky Sophie Katalin  (PHLSE) tudott nyerni nagy fölénnyel Szellő hátán (6,604 pont), az ezüstérmet Takács Hanga (Szárnyaló SE) szerezte meg 5,545 ponttal.

Az utánpótlás lépés kategóriában népes, 11 fős mezőny indult. A győzelmet a Tündérkert LSE tehetsége, Gyombolai Szonja Léna szerezte meg, a kaposvári Széplak Fanny hátán (6,284 pont). Ugyanő segítette a Kiskunhalasi Lovasbandérium versenyzőjét, Rékasi Dorkát, aki az ezüstöt szerezte meg (5,888 pont), míg a bronzérem a Budapesti Lovasklub versenyzőjéhez, Bencsik Angélához került, aki Zakariás hátán indult (5,753 pont).               

Utánpótlás csapatoknál csak a Lovasakadémia SC csapata indult, ők Széplak Fanny hátán 6,183 pontot értek el. Nagy kár, hogy ebben a kategóriában évek óta kevés az induló, hiszen ezt a csapat követelményt még bármelyik ló meg tudja csinálni, és remekül előkészítené a vágtás munkát, ugyanakkor erősítené a lovastornában oly fontos csapatszellemet! Bár csapat nem, de azért páros indult a lépéses versenyszámban is, de sajnos itt is csak kettő. A győzelmet a Szárnyaló párosa, Szloszjár Nóra és Szász Janka szerezte meg, Black Jack hátán, 6,707 ponttal. Az ezüstérem a Daniló kettőséhez, Karácsony Ramónához és Viola Emmához került, őket Gyémánt segítette, eredményük 6,036 pont.

D2-ben egész évben csak Biczó Boglárka (LSC) versenyzett, év végére javuló eredménnyel zárt az első helyen, Autómata hátán (5,825 pont). Ennél sokkal népesebb volt a D1 kategória mezőnye, ami egy nagyon nyílt kategória volt egész évben. Most Székely Bianka (Berri SE) vihette haza az aranyérmet, aki idén már két győzelmet is szerzett D1-ben, így talán mondhatjuk, hogy megérdemelten állhatott a dobogó tetejére az Országos Bajnokságon is. Hajnal hátán elért pontszáma 6,254 pont. Az ezüstérem a tündérkerti Bartalos Anna nyakába került, aki Cornetto hátán 6,156 ponttal zárt. Bronzérmet vihetett haza szintén a Berri SE képviseletében Némedy Fruzsina, aki szintén Hajnal segítségével, 6,142 ponttal zárt összesítésben.

Csipkereki Brigitta – Herceg

C kategóriában Csipkereki Brigitta (Tündérkert LSE) ezúttal sem talált legyőzőre, pedig most új lóval, Herceggel indult, eredménye 6,419 pont. A Budapesti Lovasklub versenyzőjéhez, Keller Csengéhez került az ezüstérem (6,227 pont), akit szintén Herceg segített. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Lovasakadémia SC versenyzője, Szita Eliza állhatott, aki Autómata hátán 6,189 ponttal fejezte be a versenyt.

Lázár Noémi – Autómata

B kategóriában szintén szinte egész évben Lázár Noémi (Lovasakadémia SC) tudott győzni (6,385 pont), így mondhatjuk, ő is megérdemelten vitte haza a bajnoki aranyat Autómata hátán Regős Kincső (Pasaréti Honvéd LSE) elől, akit Szellő segített (6,246 pont).

Porcsa Lenke – Amira

A legizgalmasabb a verseny mindig a bajnoki címekért zajlik. A legnépesebb a gyerek leány kategória mezőnye volt, ahol még a visszalépések után is 6 induló maradt. Ez talán egy kis reménysugár a jövőre nézve, hogy rövidesen ismét lesznek ifi és felnőtt versenyzőink…Szóval a győzelmet Porcsa Lenke (Lovasakadémia SC) szerezte meg, aki idén főleg csapatban versenyzett, és csak röviddel a verseny előtt kezdte újra az egyéni felkészülést. Lenke egyben a kategória korelnöke is volt, így jövőre neki már biztosan az ifi mezőnyben kell folytatnia. A győzelemhez Amira nevű lova segítette, eredménye 6,286 pont. Az ezüstérem a tavalyi címvédő, Szloszjár Nóra (Szárnyaló SE) nyakába kerülhetett, aki nem sokkal maradt le az aranyéremről Garfield nevű lován (6,173 pont). A bronzérem egy kategória újonc versenyzőhöz, Péter Ellához (Lovasakadémia SC) került, akit Autómata segített (6,008 pont).

Basa Máté-Harry Potter

Az ifjúsági versenyben a lányoknál öt, a fiúknál pedig két induló volt. A fiúknál idén már kevésbé volt izgalmas a verseny, Basa Máté (Berri SE) úgy látszik szépen beérett az év folyamán, és utolsó éves ifi korú versenyzőként magabiztosan, magas pontszámmal nyerte a versenyt Harry Potter nevű lován (7,337 pont). Itt az ezüst Habsburg Károly-Konstantin (MPKSZ) nyakába kerülhetett, aki szintén javuló teljesítményt mutatott az év folyamán, főleg a kötelező gyakorlatokban. Most Cornetto hátán 6,477 pontot ért el.

Karna Rebeka-Fecske

A lányoknál igazi párharc alakult ki a Pasaréti Honvéd LSE két versenyzője, Karna Rebeka és Gönczi Dorottya között. Mindketten Fecske hátán versenyeztek, így tényleg csak a saját teljesítményük döntött az eredményről. A kötelezőkben Karna Rebeka nyújtott jobb teljesítményt, a kűrben pedig a végéig Gönczi Dorottya tűnt jobbnak, a leugrást azonban nem sikerült bemutatni, így az ezért járó levonással végül Dorkának az ezüsttel kellett megelégednie (7,389 pont). A győztes tehát Karna Rebeka lett, pontszáma 7,544 pont. Mindkét lány erős és szép gyakorlatot mutatott be, megérdemelten végeztek az élen. A bronzéremért szintén nagy párharc volt Basa Franciska (Berri SE) és Nyulasi Zita (Szárnyaló SE) között, jobb kűr eredményével végül Franciska ért a dobogó harmadik fokára (6,940 pont) Harry Potter hátán. Zitának a kűrben Garfield nevű lovával adódott nehézsége, így végül a negyedik hellyel kellett megelégednie (6,510 pont).

Szabó Nikolett-Jakab Liza (Herceg)

Az ifjúsági párosoknál szintén csak egy induló volt, az idén utolsó ifi évét töltő Szabó Nikolett és Jakab Liza új lóval, Herceggel mutatkozott be. A Budapesti Lovasklub párosa két fordulóban versenyzett, az elsőben sikerült igazán jól a produkció (7,510 pont), de végül 6,847 ponttal zártak. Sajnos felnőtt párosunknak kevésbé sikerült jól a kűr, ők még a verseny elején szerepeltek, és a lóval mutatott gyengébb összhang miatt végül 5,476 ponttal zárt a Magyar Póniklub kettőse, Németh Blanka és Habsburg Károly-Konstantin Cornetto hátán.

Lovasakadémia SC ifjúsági csapata – Amira

Az ifi mezőnyben egy csapat lépett ringbe, a Lovasakadémia SC együttese, a tavalyi év után ismét egyedül versenyezve, „önmagát győzte le”. Sajnos a 2020-as COVID év legkevésbé a csapatoknak kedvezett, nehéz volt egyben tartani a nagy tervekkel készülő csapatokat. Így már az is csoda, hogy rajthoz tudott állni a team, ráadásul új lóval, Amirával. A hősies küzdelem eredménye 6,066 pont volt.

Németh Blanka-Cornetto

A felnőtt versenyben összesen három induló volt, Bence Balázs a férfi mezőnyben és Németh Blanka és Somogyi Eszter a női mezőnyben. Sajnos végül aztán csak Blanka maradt versenyben, Bence Balázs és Somogyi Eszter (Lovasakadémia SC) lova, PM Star Lady hátfájással küszködve nem tudta igazán segíteni a versenyzőket, így az utolsó forduló előtt a visszalépésről döntött a két felnőtt versenyző. Így Németh Blanka (MPKSZ) nyakába kerülhetett az aranyérem, aki két év után hódította vissza a címét, szép, érett produkcióval Cornetto hátán (7,476 pont).

Zakariás búcsúja

A bajnokavatások után két búcsúra került sor. Egy perces néma csenddel vettünk búcsút Csentericz Zoltántól, aki a nyár folyamán hunyt el tragikus hirtelenséggel. Illetve elbúcsúztattuk szakágunk egyik legeredményesebb lovát, a 18 éves Zakariást, aki számos Európa-és Világbajnokságon, valamint hazai-és nemzetközi versenyen segítette szakágunk legjobbjait. 14 éves pályafutása alatt minden évben versenyzett, top kondíciójában nagy szerepe volt futószárazójának, Sándor Natáliának, aki most szép nyugdíjas éveket biztosít Zakinak.

Last modified: 2020-11-09