Újra nemzetközi verseny! – CVI Budapest

Egyéb, Hírek

2019 után már szinte csoda számba ment, hogy megrendezhető volt a CVI verseny Budapesten, igaz, már egy elcsúsztatott időpontban. Az augusztusi Világbajnokság előtt mindenképpen szükség volt a helyszín tesztelésére, így kicsit kétségek között voltunk, hogy lesz-e  egyáltalán induló, ki mer majd eljönni? Szerencsére erre hamar választ kaptunk, és a nagy számú nevezés megmutatta, hogy visszatért a versenyzési kedv, és persze kíváncsiak is voltak a versenyzők a VB helyszínére is. Így 12 ország nevezett végül, ami talán rekordnak is számít a CVI Budapestek történetében.

Természetesen a magyarok is teljes létszámban részt vettek a versenyen. Jól is kezdtünk, az 1*-os gyermek versenyben bebizonyosodott, amit sejtettünk, hogy nagyon erős kis gyermek mezőnyünk van. Sajnos csak a győzelmet nem sikerült megszerezni, a cseh Elisabeth Reslerova Eduardo D hátán verhetetlennek bizonyult. A második és harmadik helyen két magyar versenyző végzett, mindkettőjüket Herceg segítette. Itt látszik, hogy egy megbízható és könnyű vágtájú ló hátán milyen szép eredményeket lehet elérni, Keller Csenge (Budapesti Lovasklub) 6,537 ponttal a második, Csipkereki Brigitta (Tündérkert LSE) 6,512 ponttal a harmadik helyen zártak. A negyedik és hatodik helyen szintén magyarok, a Lovasakadémia SC versenyzői végeztek, Péter Ella 6,263 ponttal, Lázár Noémi 6,101 ponttal zártak Juventus segítségével. Szász Janka (Szárnyaló LSE) a nyolcadik helyen végzett Garfield hátán 5,856 ponttal, Hantos Orsolya (MPKSZ) és Valente 5,550 ponttal még szintén a kvalifikációs szint felett teljesített.

Nem sikerült ilyen jól az 1*-os junior verseny, Láng Eszter (Grand Hope LMKE) Hubertus hátán hetedikként zárt 4,9 ponttal, míg a nyolcadik helyen Gyombolai Sára (Tündérkert LSE) végzett Rádiháza Horka segítségével, 4,795 ponttal.

Lovasakadémia SC junior csapata – PM Star Lady

Az 1*-os junior csapat versenyszámban ezúttal is ellenfél nélkül indult a Lovasakadémia SC csapata PM Star Lady hátán, a nemzetközi szintén most bemutatkozó csapat eredménye 5,970 pont lett.

Pénteken délután megkezdődtek a 2* és 3*-os küzdelmek is. A gyermek kategóriában Szloszjár Nóra (Szárnyaló LSE) érte el a legjobb magyar eredményt Garfield hátán, végig kiegyensúlyozottan versenyezve a harmadik helyen zárt 6,112 ponttal. Lázár Noémi szintén a döntőbe jutott, bár újonc lova, Juventus mindkét kűrös fordulóban megtréfálta, így nem tudta valós tudását bemutatni, elért pontszáma is alacsony lett, 4,899 pont. Nem jutott döntőbe a hatodik helyen végzett Gaál Mária Gréta (MPKSZ) és Valente (5,170 pont), valamint  a hetedik helyen záró  Vasvári Brigitta (MPKSZ) szintén Valente hátán (4,969 pont).

A junior lányok komoly 32 fős mezőnyében nagy versenynek lehettünk szemtanú, ezúttal sajnos magyar győzelmi esélyek nélkül. A győztes a cseh Tereza Czyzova lett Aladin hátán (7,593 pont), megelőzve a régi vetélytárs szlovák Sara Solteszovát, aki új lovával, Walter Winnie-vel (7,229 pont) versenyzett. Harmadikként az olasz Marika Anselmi (Monaco Franze 4) zárt 7,091 ponttal. A magyarok az utolsó fordulóig egészen bíztató helyen álltak, ott azonban már kiütközött a hosszú verseny fáradtsága mind a lovon, mind a versenyzőkön, és sajnos az utolsó kűrbe már csúsztak hibák. A legjobb eredményt a 11. helyen végzett Gönczi Dorottya (Pasaréti Honvéd LSE) érte el Hubertus hátán (6,799 pont), míg klubtársa, Karna Rebeka szintén Hubertuson a 14. helyen fejezte be a versenyt (6,520 pont). Éppencsak lemaradt a döntőről, tehát a 16. helyen zárt Nyulasi Zita (Szárnyaló SE) és Garfield (6,531 pont). Sajnos sérülés miatt már nem tudta befejezni a versenyét Basa Franciska (Berri SE) aki ezúttal Juventus hátán indult, 32. helyen zárva, 4,459 ponttal.

Nem jött ki a lépés ezúttal Habsburg-Lothringen Károly Konstantinnak sem, aki a junior fiúk 2*-os mezőnyében a 8. helyen sajnos nem jutott döntőbe Rádiháza Juvena hátán, eredménye 5,440 pont lett.

Egyedül versenyzett az újonnan bevezetett fiatal lovastornász kategóriában Basa Máté (Berri SE), aki még összeszokóban van Carlos nevű lovával, de összeeredménye bíztató, 6,137 pont.

Bence Balázs – Lagrima

A felnőttek mezőnye nagyon népes volt, főleg a nőknél. A visszalépések után 14 induló állt rajthoz, ami CVI versenyen nagyon jónak mondható szám. A színvonalra sem lehetett panasz, hiszen az élen végzett versenyzők a sportág krémjét adják. Győzött az osztrák Eva Nagiller, 8,153 pontt Dr. Doolittle hátán.  Másodikként svájci Marina Mohar zárt For Ever du Chalet segítségével, 7,712 ponttal. Míg harmadik helyen a sérülése után visszatérő Anna Cavallaro lett Monaco Franze hátán, 7,583 ponttal. A magyar versenyzők közül az esélyesebb Németh Blanka (MPKSZ) végül egy kevéssé tapasztalt négylábút választott társául (Face to Face), így pontszámban sajnos nem hozta a tőle várt teljesítményt. A versenyt végül a kilencedik helyen zárta 6,767 ponttal. Előtte végzett a napról-napra fejlődő, és új társával egyre jobban összehangba kerülő Somogyi Eszter (Lovasakadémia SC) és Carlos (6,804 pont).  A férfiak mezőnyében a sérülése utána visszatérő Bence Balázs (Lovasakadémia SC) és svájci segítőtársa, Lagrima bemutatkozást vártuk. Azt, hogy hova tud kerülni a nemzetközi mezőnyben, már nagyon szerettük volna megtudni, hiszen utoljára 2018-ban versenyzett. Végül mindhárom fordulóban sikerült érett, jó teljesítényt nyújtania, és bár végül egy vetélytársa sérülés miatt feladni kényszerült a verseny, (mi bízunk benne, hogy az elért második helye mindenképpen őt illette volna), végső pontszáma 7,935 pont lett.

Szabó Nikolett-Jakab Liza (Herceg)

A párosok között a Budapesti Lovasklub kettőse, Szabó Nikolett és Jakab Liza most mutatkozott be  Herceg nevű lovukkal a felnőtt mezőnyben. Az első fordulóban sikerült letenniük a névjegyüket, az elért 7,564 pont nagyon bíztató, még akkor is, ha aztán a második forduló már kevésbé sikerült nekik, összességében az ezüstérem és a 7,166 pontos összeredmény dícséretre méltó.

Magyar Póniklub Szövetség – Cornetto

   A felnőtt csapatversenyben a Magyar Póniklub Szövetség Cornetto nevű lovával sajnos egyedüli induló volt. Nagy kár érte, hiszen évek óta nem volt ilyen ütőképes együttesünk, jó lett volna látni, hol helyezkednek el a régióban, vagy európai mércével, de sajnos úgy tűnik, a COVID időszak a csapatokat viselte meg leginkább, vagy ki sem tudtak állítani csapatot, vagy sokkal gyengébbet, mint korábban (legalábbis a juniorok között). Stabil, magas pontszámú kötelezőkkel, két hibátlan kűr fordulóval, 7,297-es összpontszámmal kíváncsian várjuk, hová jutnak majd a VB-n!

Last modified: 2021-07-15