CHIO Aachen = A tenisz Wimbledonja

Egyéb, Hírek

Habsburg-Lothringen Eilika beszámolója Aachenből:


Magyar Póniklub csapata / TEAM Hungary 2. helyezést ért el CHIO-n

Részt venni a CHIO-n – a lovasvilág Mekkája – a legnagyobb álom minden lovasnak, lovastornásznak, hajtónak, mert a legnagyobb lovasesemény a világon, amit minden évben Aachenben rendeznek meg. Aki meghívást kap ide, az a lovas karrierjében már bizonyított, viszont sokszor a legjobbaknak sem adatik meg, hogy egyszer a Soers-ban (park neve) lovagolhasson.
A magyar szenior csapat, Magyar Póni Klub Szövetség (tagjai: Habsburg Károly-Konstantin, Bohácsi Melinda, Németh Blanka, Ács Kornélia, Hantos Orsolya, Gaál Gréta Mária, lovuk Cornetto és futószárazója Habsburg Eilika) az első felnőtt csapat, akik Aachenben képviselhették Magyarországot, és végül dobogós
helyezéssel térhettek haza.

A magyar csapat és Cornetto


Két különböző kategóriában is részt vettek. Elsőként kötelező és kűr gyakorlatot mutattak be, amivel 5. helyen zártak 6,562 ponttal. Németország két csapata az első két helyen, őket követte Dánia, Hollandia. Ugyanakkor Spanyolországot, Angliát és Oroszországot megelőzve végeztek. Vasárnap a kűr programunkat mutathatták meg ismét (7,398%) így ezzel a teljesítménnyel a második helyet foglalták el a dánok mögött és a Spanyolok előtt.
Pas-de Deux versenyszámban a Budapesti Lovasklub Jakab Liza és Szabó Nikolett bravúrosan szerepelt fiatal lovukkal Herceggel. Futószárazójukkal Sándor Natáliával a 7. helyezést (7,110%) szerezték meg. Mindkét lovastornász először indult a felnőttek között, – nemrég bevezették az U18-21 versenyszámot, amit még nálunk óvatosan hirdetnek meg – és ez valóban ragyogó eredmény a lányoktól.
Németh Blanka Hubertus hátán indult Habsburg Eilika futószárazásával. Miután Blanka a Budapesti Világbajnokságon erős kisugárzásával mesésen tornázta fel magát az elegáns 8. helyre, az elvárások magasak voltak, főleg, hogy perfekcionista.

Németh Blanka – Hubertus


Kötelezők után a 7. helyen állt 5 német és egy Svájci versenyző mögött. A második kihívás a Technikai kűr volt a napirendben. Körülményekhez képest megfelelő és nagyon tiszták voltak a gyakorlatok, az utolsó ugrásig. A megcsúszás és egyensúlyvesztés sajnos sok pontvesztéssel jár. Enyhén sérülve az egyéni 3. startjától visszavonulni kényszerült. Mindezt a saját egészsége és a csapat érdekében tette. Kitartásának köszönhetően a következő napokban még kétszer versenypályára futott. Csapatkűrben való kisebb változásokat csak a bennfentesek vehették észre.
A Soers – ahogy ezt a lovasvilág Mekkájának is nevezik – egy hely, ahol a lovas történelmet évente írják. Itt a nyertesek nevét egy hatalmas ezüst táblán örökítik meg. Nagyszerű ló és lovas személyiségek hagyják el a nemzetközi porondot, a közönség ovációjával kísérve. Később a lovak patkói kerülnek a nagy lelátóra egy csillag közepére – mint Hollywood-ban – csak ez még szebb. Az állatorvosi szemlén lévő felvezető sáv valószínűleg több olimpiai és világbajnokot látott, mint az összes többi a világon együtt. Az istálló területén van egy istállómester, aki minden lóért, lótulajdonosért, és menedzser lovászokért is felelős. Mellette van egy kis állatorvosi ügyelet (majdnem egy kis klinika) és a lovasok részére gyógytornász helyiséget is kialakítottak. Minden ott dolgozó sötétzöld blézerben, sötétszürke nadrágban és szalmakalapban udvarias és előzékeny. A kollégák ismerik egymást, hiszen évek óta együtt dolgoznak a CHIO-nál. A nagyszerű családi légkört, amit kialakítottak és a tervezést a lovarda minden sarkában és minden részletében lehet érezni. A vasárnapi Hubertus szentmise a Kappenbergi kopó comag lovakkal, mint szárnyaló sasok, hatalmas német zenekar kíséretében a Bank Stadionban – személy szerint számomra ez volt az egyik legmeghatóbb pillanat. Reggel még lovunkkal Cornettoval dolgozhattam a négyszögben miközben a zenekar próbált – ez egész biztosan az egyik felejthetetlen pillanat volt amit hazahozhattam.
Elképzelhetetlenül büszke vagyok, hogy a magyar szenior csapat ilyen szintre jutott, a nemzetközi bírókat és az Aacheni közönséget is lenyűgözve. Az élő közvetítésben a kommentátorok is csak pozitívan tudtak nyilatkozni. Az idei év nagy meglepetése volt a nemzetközi elit számára a magyar csapat teljesítménye. A Budapesti CVI-n, Világbajnokságon és az Aacheni versenyeken stabil biztos kűrt mutattak be a Manók.
Egész évben fiatal lovastornászokkal edzettünk és kiálltuk a próbát. Elszántságuknak a sérülések sem szabtak gátat.


Köszönöm minden lovastornásznak, edzőtársaknak, Sofőrünknek – Bence Balázsnak, aki már nemcsak a lovastornában Forma1-es versenyző – a szülőknek akik bíztak a gyermekeikben, a lótulajdonosoknak akik hittek a lovaikban, a Magyar Lovas Szövetségnek, hogy közvetítették a meghívást és így egy lovasálom válhatott valóra.
Köszönöm szépen !
Habsburg Eilika
Füzes Orsolya

Last modified: 2021-09-20