Szalajka Kupa

Egyéb, Hírek

Hosszú-hosszú évek után tért vissza a lovastorna Szilvásváradra, így a szakág először találkozhatott a felújított létesítménnyel. Bátran mondhatjuk, hogy a Nemzeti Lovarda és Kaposvár után Szilvásvárad  a harmadik olyan létesítmény Magyarországon, ahol nemcsak hazai minősítő versenyt, de akár CVI-t is lehet rendezni. A körülményekre tehát nem lehetett panasz, így a jó eredmény csak a lovakon és a tornászokon múlt.

Sajnos az már a verseny előtt látszott, hogy nem lesz ott a teljes mezőny Szilváson, hiszen több ló is lesántult a versenyt megelőzően, illetve a versenyzőknél is sérülések és betegségek miatt többen visszalépni kényszerültek. Így a kezdésre jelentősen átrendeződött, illetve megcsappant a mezőny (ami nem túl jó előjel a közelgő hazai CVI előtt).

A legkisebbeknél még viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen a műló ritkán sántul le, így ők mindannyian ott tudtak lenni a rajtnál. Az amatőr műlovas szám fiatalabbjai között a Pasaréti Honvéd LSE versenyzője, Nikléczy Nagy Zelma győzött 6,233 ponttal,  az idősebbeknél pedig klubtársa, Bernáth Jelena 5,930 ponttal. Az amatőr lovas számban csak egy induló volt – szintén Pasarétről – Csőkör Emese, aki ezúttal kölcsön lovon, Fáklyán versenyezve 5,837 ponttal zárta  a versenyt.

Ugyanígy egyedül indult U2-ben Turai Róza (Szilvásváradi LSKE) Incitato XVII-4 hátán, eredménye 5,471 pont lett.  Az U1 kategóriát szintén hazai versenyző, Molnár Beatrix nyerte szintén Incitato hátán, 5,926 ponttal. Az U lépés számban a győzelmet a címvédő Érsek Nóra (Tündérkert LSE) szerezte meg ezúttal Valente hátán, eredménye 5,798 pont lett.

Egyre népszerűbbek a páros lépés számok, most mindkét kategóriában volt induló, az I-es kategóriában a Fórján Elmira-Krizmájer Dorka (MPKSZ) kettős győzött Rádiháza Horka hátán 5,442 ponttal, míg a II-es kategóriában  Kászonyi Luca és Biczó Boglárka (Lovasakadémia SC) vihette haza az aranyérmet Amira segítségével  (5,852 pont). Az utánpótlás csapat versenyben is volt induló, a Magyar Póniklub Szövetség révén. Déva Borka hátán a csapat 4,495 ponttal zárt.

D2 kategóriában Zala Petra (PHLSE) Fáklya segítségével tudott nyerni 6,246 ponttal, míg a népes D1 kategóriában szintén Fáklya segítette a győztest, aki Papp Viola lett, a Grand Hope LME versenyzője. C kategóriában is nagy harc zajlott az érmekért, közülük a legjobban Hertel Csengének (Tündérkert LSE) sikerült teljesítenie Valente hátán, eredménye 6,378 pont lett. B kategóriában már csak két induló volt, közülük Szita Eliza (LSC) és Amira bizonyult a jobbnak, 6,315 pontot szerezve.

Szász Janka (MPKSZ) – Rádiháza Juvena (fotó: Horváth Petra Gabriella)

A vágtás számok sajnos csonka versenyeket hoztak, hiszen itt volt a legtöbb hiányzó a lovak sérülése miatt. Children kategóriában Szász Janka (MPKSZ) egyértelmű győzelmet aratott, teljesítménye alapján a junior mezőnyben is biztosan az élmezőnyben lenne. Magabiztosan és szépen dolgozott Rádiháza Juvena hátán, eredménye 6,165 pont lett. A junior lányoknál szintén póniklubos siker született Szloszjár Nóra révén, akit ugyancsak Rádiháza Juvena segített (6,202 pont). Nóri is versenyről versenyre javul, megérdemelten állhatott a dobogó tetejére.

Szloszjár Nóra (MPKSZ) – Rádiháza Juvena
(fotó: Horváth Petra Gabriella)

Ezúttal a második helyen Csipkereki Brigitta (Tündérkert LSE) zárt, aki most kölcsön lovon, Valente hátán versenyzett. Még nem volt teljes az összhang, de a mutatott produkció most elég volt az ezüsthöz, eredménye 6,131 pont lett. A bronzérem egy kategória újonc versenyzőé, Láng Borbáláé (Grand Hope LMSE) lett, aki Fáklya hátán 5,562 ponttal zárta a versenyt. A fiúk között Habsburg-Lothringen Károly-Konstantin (MPKSZ) volt az egyetlen induló, Cornetto hátán hibája ellenére is magas pontszámmal győzött (6,792 pont).

Habsburg-Lothringen Károly-Konstantin (MPKSZ) – Cornetto (fotó: Horváth Petra Gabriella)

A young vaulter kategóriában ezúttal csak a lányoknál volt induló, és ott is csak kettő. Ezúttal Bohácsi Melinda (MPKSZ) bizonyult jobbnak Hubertus hátán 7,016 ponttal. Melcsi szépen és magabiztosan dolgozik lován, reméljük a közeli CVI-n sikerül megszereznie majd az Eb részvételi jogot is. Másodikként most Karna Rebeka végzett (PHLSE) Des Lys du Vivaro nevű lovával. Rebus a technikai kűrben hibázott, és ez nagyon sokba kerül a pontszám tekintetében, ezért végül 6,414 ponttal zárta a versenyt.

Bohácsi Melinda (MPKSZ) – Hubertus (fotó: Horváth Petra Gabriella)

Senior 2*-os egyéniben Gyombolai Sára (MPKSZ) egyedül indult versenyben Rádiháza Horkával, eredménye 5,673 pont lett. A senior 3*-ban végül nem lehetett eredményt hirdetni, hiszen az egyedüli induló, Németh Blanka a kötelezők leugrásából rosszul fogott talajt, és megsérült, nem tudta folytatni a versenyt. Nagyon reméljük, hogy hamar fel fog épülni, és rövidesen láthatjuk majd a nemzetközi versenyeken indulni.

Páros junior számban két kettős indult, mindannyian a Magyar Póniklub képviseletében. A győzelmet a Habsburg-Lothringen Károly-Konstantin és Hantos Orsolya alkotta páros szerezte meg sokat javulva Cornetto hátán, 6,924 ponttal, míg a fiatal Szloszjár Nóra-Szász Janka kettős Hubertussal 6,279 ponttal zárt.

Végezetül essék szó a csapatokról, akik szerencsére egyre többen vannak. Ezúttal a C kategóriában két együttes mutatkozott be. A győzelmet a hazai Szilvásváradi LSKE csapata szerezte meg Incitato XVII-4 hátán 5,433 ponttal, míg az ezüstérmes az 5 emberrel kiálló, és így jelentős levonással induló Szárnyaló SE szerezte meg Garfield hátán 4,418 ponttal. A junior kategóriában sajnos erre a versenyre már csak egy csapat maradt talpon, hiszen a Magyar Póniklub együttese sérülés miatt nem tudott rajthoz állni. Így a Lovasakadémia csak a pontokért harcolt PM Star Lady hátán, és egy magabiztos, szép kűrrel lépésről-lépésre közelednek az Eb részvétel felé. Eredményük 6,302 pont lett ezúttal.

Lovasakadémia SC junior csapata – PM Star Lady (fotó: Szita Richárd)

Last modified: 2022-05-02