Országos Bajnokság – Kaposvár

Egyéb, Hírek

Ismét Kaposvár adott otthont a lovastorna őszi utolsó seregszemléjének, ami a várakozásokkal ellentétben szinte kellemes nyár végi időben került megrendezésre. Bár az Országos Bajnokságra általában mindenki eljön, aki az év folyamán versenyzett, idén 3 egyesület is nagyrészt visszalépni kényszerült lova sérülése, vagy egyéb okok miatt, így végül 8 egyesület 70 versenyzője állt rajthoz.

Idén már megfigyelhető volt az a tendencia, hogy kevés az új bekapcsolódó versenyző, a kisebb (amatőr) kategóriákban alig volt induló. Az amatőr műlovas szám a Grand Hope LME háziversenye lett, Láng Medárd győzött (4,607 pont) Kiss Szófia (4,431 pont) előtt. Az amatőr lovas számban Molnár Elena (Pasaréti Honvéd LSE) indult egyedüliként Fecske hátán, 6,498 pontot gyűjtve. Utánpótlásban már nagyobb mezőnyök küzdöttek az aranyért. Végül mindhárom számban a Pasaréti Honvéd LSE versenyzői győztek Fecske hátán: Bernáth Jelena (U2, 7,035 pont), Hutkai Hanna (U1, 7,324 pont) és Csőkör Emese (UL, 6,380 pont). Kimagasló ponteredményeiket látva biztosan mondhatjuk, hogy magasabb kategóriákban is megállnák a helyüket! Szép eredményeket értek el a szilvásváradi versenyzők is, hiszen U2-ben megszerezték az ezüst és bronzérmet is Incitato XVII-4 Indigó hátán: Kecskés Alexa végzett másodikként, 6,788 ponttal, míg Turai Róza lett a harmadik 6,282 ponttal. U1-ben az ezüst a Pasaréti Honvéd versenyzőjéhez került; Fekete Gréta Fecskével 6,881 ponttal ért el, míg a bronz itt is Szilvásváradra került, Vincze Liliána és Indigó 6,736 ponttal zártak. UL-ben Gyabronka Berta személyében budapesti ezüstérmest avattak, aki Carlos hátán indult (5,909 pont).

Kászonyi Luca-Biczó Boglárka (Autómata)

Nagyon népszerűvé vált a lépés páros versenyszám. A lovastorna sport egyik szépsége, hogy együtt dolgozhatnak a versenyzők, egymást segítve, a csapatszellemet erősítve. Sajnos a páros és a csapat versenyszámok veszik leginkább igénybe a lovakat, ezért vágtában csak kevés egység tud indulni, viszont lépésben sok egyesület ki tudja magát próbálni itt is. Két kategóriában összesen 9 nevezés érkezett. A magasabb licences kategóriában a győzelmet a kaposvári kettős, Kászonyi Luca és Biczó Boglárka szerezte meg Autómata hátán (6,991 pont). Másodikként a Pasaréti Honvéd versenyzői végeztek, Nagy-Baló Bori és Ombódi Angelika, akiket Fecske segített (6,675 pont). A bronzérem a sóskúti Szárnyaló LSE képviselőihez került, Szikra Zita és Jázmin Monte Cristo hátán 6,639 ponttal zárták a versenyt. A PL2-ben egyedüliként állt rajthoz Csák Lívia és Zala Petra (Pasaréti Honvéd LSE) Fecske hátán, az ő ponteredményük 6,311 pont lett.

Utánpótlás csapat kategóriában egy utolsó pillanatban összeállt vegyes csapat (Berri SE és Lovasakadémia SC) rajtolt, Autómata hátán 6,078 ponttal fejezték be a versenyt.

A vágtás számokban viszonylag nagy mezőnyökkel találkoztunk, bár a D2-ben csak egy induló volt, a Pasaréti Honvéd LSE képviseletében. Nikléczy Nagy Zelma Fecske hátán 6,389 ponttal zárt itt. A D1 egy igazi vegyes szám volt, a startnál volt 9 és 20 éves induló is. A győztes végül a 19 éves Csák Lívia lett (Pasaréti Honvéd LSE) Fecske hátán, 6,090 ponttal. Második helyre Láng Emese ért fel, aki a Grand Hope LSE-t képviselte, Fáklya segítségével 5,960 ponttal zárt. Bronzérmes a korelnök Kiss Virág lett (BLK) Carlos hátán (5,774 pont).

C kategóriában ismét csak a Pasaréti Honvéd LSE versenyzője, Zala Petra győzött (Fecske, 6,061 pont), míg az ezüst Schüszterl Gyöngyi (BLK) nyakába kerülhetett Carlos segítségével. Bronzérmes lett Krizmájer Dorka, aki Face to Face hátán versenyzett (5,572 pont). A B kategória szintén pasaréti sikereket hozott, hiszen az első két helyen szoros versenyben egymással a budai versenyzők végeztek Fecske segítségével: Töreky Sophie (6,478 pont) és Ombódi Angelika (6,451 pont). A bronzérmet a Grand Hope versenyzője, Papp Viola vihette haza Fáklya hátán (5,851 pont).

A Pasaréti Honvéd LSE C csapata Fecskével

Az év végére sajnos a C csapatok mezőnye is megfogyatkozott, pedig az év folyamán volt, hogy 5 csapat is tudott indulni. Az OB-n végül ketten maradtak, győztes a Pasaréti Honvéd együttese lett Fecske segítségével 6,556 ponttal, míg ezüstérmesként a Magyar Póniklub Szövetség csapata zárt Hubertus hátán 5,532 ponttal.

Senior 2*-ban két versenyző nevezett, a győztes a sérülés és hosszú kihagyás után visszatérő, kölcsön lovon versenyző Basa Franciska lett (Berri SE) Carlos hátán, 5,654 ponttal. Második helyen a szilvásváradi Perge Flóra végzett Indigó segítségével 5,561 ponttal.

A bajnoki számokban is eléggé megfogyatkozott a mezőny év végére, aminek elsősorban ló sérülések/hiányok voltak az okai, illetve volt, aki befejezte lovastorna pályafutását (pl. Habsburg-Lothringen Károly Konstantin). Aki elindult, náluk is elég vegyes képességű és minőségű lovakkal találkoztunk, így ez nagyban befolyásolta a végső eredményt, hiszen nem minden versenyző tudta így tudása legjavát bemutatni. Szakágunk tehát még mindig küzd a minőségi lovak hiányának kérdésével.

Nagy-Baló Bori és Fecske

A Children (12-14 éves) korosztályban végül öten álltak rajthoz, a győzelmet Nagy-Baló Bori, a Pasaréti Honvéd LSE versenyzője szerezte meg Fecske hátán (6,653 pont) végig kiegyensúlyozott produkciót bemutatva. Az ezüst és bronzérem a Lovasakadémia SC versenyzőihez került. Lázár Noémi (6,513 pont) nagyot hajrázva a kűrben sem tudta már beérni a győztest, míg Szita Eliza első Children évét zárhatta bronzéremmel (6,312 pont). Mindkettőjüket Autómata segítette.

Péter Ella (Autómata)

A junior verseny (14-18 év) szintén szerényebb lett az OB-ra, hiányzott a tavalyi győztes, Csipkereki Brigitta, aki megfelelő ló hiányába nem vállalta a versenyzést. Így az esélyes Péter Ella magabiztosan tudta nyerni első junior bajnokságát (6,693 pont) Autómata hátán. Itt jött ki talán leginkább, hogy korrekt kűrt nem lehet bármilyen lovon bemutatni. A kötelezők után vezető Gyombolai Szonja (MPKSZ) nem tudott átütő szabadon választott programot bemutatni Rádiháza Juvenán, így 5,9 ponttal zárta ezüstérmesként a versenyt, míg klubtársa, Szász Janka sem tudta a maximumot nyújtani még az új lován, Andoron, így alacsonyabb pontokkal ugyan, de végül a bronzérmet meg tudta szerezni (5,816 pont). A Young vaulter (16-21 év) kategóriában mindössze egy-egy induló volt a férfi és női mezőnyben. Basa Máté (Berri SE) Carloson korrekt programokat mutatott be, ha az összepontszám nem is kimondottan tükrözi ezt: 6,430 ponttal nyerte az aranyérmet. Bohácsi Melinda (MPKSZ) és Hubertus nagyon érett, szép versenyzéssel zárta a versenyt 6,721 ponttal. Reméljük mindkettőjüket láthatjuk még jövőre is, hiszen a sok év alatt befektetett munka most kezdi igazán meghozni gyümölcsét!

Basa Máté (Carlos)

Bohácsi Melinda – Hubertus

Sajnos idén úgy alakult, hogy nem tudtunk felnőtt országos bajnokot avatni.  Németh Blanka egyéb elfoglaltságai miatt nem indult a versenyen, Somogyi Eszter (LSC) pedig lova, Carlos sérülése miatt az utolsó forduló előtt visszalépni kényszerült versenytől, így nem tudta befejezni a bajnokságot. Ilyen a lovassport, reméljük Carlos mielőbb felépül, Eszter pedig tud még bajnoki címet szerezni jövőre!

Magyar Póniklub Szövetség csapata Rádiháza Juvenán

Junior kategóriában volt páros és csapat induló is. A páros kategóriában sajnos egy kűr elején elrepülő balettpapucs miatt nem igazán tudta valós tudását bemutatni a Porcsa Lenke-Lázár Noémi (LSC) kettős PM Star Lady hátán, így elég alacsony, 5,883 ponttal zárták a versenyt.
Csapatban két induló volt, a győzelmet az új lovon versenyző Magyar Póniklub Szövetség csapata szerezte meg Rádiháza Juvena hátán (6,021 pont), akik kis hibájuk ellenére nagyon szép produkciót mutattak be, és Juvena is lassan felér a megbízható csapatlovak közé. Másodikként a Szárnyaló SE fiatal csapata zárt a rutinos Garfield hátán (4,382 pont).

Porcsa Lenke-Lázár Noémi (PM Star Lady)

 

Last modified: 2023-10-23