Műlovas verseny 2024

Egyéb, Hírek

ÉVADNYITÓ MŰLOVAS VERSENY
2024.február 25.

A műlovas verseny, a lovastorna sport fontos része.

Részben a téli felkészülés utáni első megmérettetés motiválja azokat az egyesületeket és versenyzőket, ahol nincs fedeles, így nem tudnak lovon edzeni a téli időszakban, másrészt a műlovon való gyakorlás és megmérettetés lehetőséget ad a zene és az előadásmód fejlesztésére, és olyan szabadon választott gyakorlatok bemutatására, amit egy vágtázó lovon lehet, hogy csak évek múlva lesznek képesek teljesíteni a versenyzők.

Az idei évben először bővült a verseny a MOVIE (vágtázó műló) kategórával. A lovastorna edzők egységes véleménye és célja szerint a nemzetközi szintű versenyzőket is fontos motiválni a versenyre való felkészülésre és részvételre. Ezt vártuk ettől az új MOVIE kategóriától és a verseny után elmondhatjuk, hogy reményeinket beváltotta.

A MACIVA – Cirkusz Művésztelep adta a verseny helyszínét. Nagy örömünkre szolgált, hogy 9 egyesület, 70 versenyzővel vett részt a versenyen. A debreceni Életrevaló Gyermekekért Alapítvány és a budapesti Monte Vigo Lovasklub mutatkozott be újonc egyesületként.

Tudásszintek szerint 16 különböző egyéni, páros és csapat kategóriában versengtek a lovastornászok.

Az újonc kategóriában azok a gyerekek kapnak lehetőséget a versenyzésre, akiknek ez életük első versenye, így nem kell a több éve versenyzőkkel együtt indulniuk. A győztes Hócza Léna (Szilvásváradi LSKE) a 2.helyezett Kiss Borbála (Szárnyaló LSE) lett.

Egyéni AM kategóriában Szabó Alina (Pasaréti HLSE) győzött, csapattársa Vonnák Lilit megelőzve. Élete első versenyét bronz éremmel zárta Tóth Kamilla (Monte Vigo LK).

Egyéni AMEO2 kategóriában Molnár Elenea (Pasaréti HLSE) aranyérmes, Tóbiás Zselyke (Szilvásváradi LSKE) ezüstérmes és Molnár Kincső (Életrevaló GYA) bronzérmes lett első versenyén.

Egyéni AMEO1 kategóriában a dobogó mindhárom fokára az Életrevaló Gyermekekért Alapítvány versenyzői állhattak fel: Ladányi Léna, Diószegi Dorina, Boros Flóra sorrendben.

Egyéni KEZDŐ2 kategóriában gyűlt össze a legnépesebb mezőny, szoros versenyben Nikléczy Nagy Zelma győzött (Pasaréti HLSE), Turai Róza (Szilvásváradi LSKE) erős kűrjével a 2.helyen és Corvin Szabó Lilla (Szárnyaló LSE) 3. helyen végzett az erős mezőnyben.

Egyéni KEZDŐ1 kategóriában Vincze Liána 1. helyen végzett (Szilvásváradi LSKE). Őt két Pasaréti HLSE versenyző követte Bernáth Jelena és Fekete Gréta.

Egyéni KÖZÉPHALADÓ kategóriában már a tavalyi évben vágta kötelezőt és lépés kűrt bemutató versenyzők szerepelhetnek. Itt már nagy nehézségi fokú, látványos gyakorlatokat láthattunk szaltó leugrásokkal. Hutkai Hanna (Pasaréti HLSE) 1. helyen végzett, Szikra Jázmin (Szárnyaló LSE) és Horvát Hanna (Szárnyaló LSE) ugyancsak szaltókat röptetve 2. és 3. helyezett lett.

Egyéni kezdő MOVIE kategóriában Érsek Nóra (Tündérkert LSE) szépen kivitelezett kűrjével nyert, Takács Hanga (Szárnyaló LSE) 2.helyen végzett. Őket már a további lovas versenyeken vágtában láthatjuk majd a nemzetközi kategóriában szerepelni.

Egyéni haladó MOVIE kategóriában már látványos gyakorlatokat láthattunk nemzetközi versenyzőktől. Csipkereki Brigitta (Tündérkert LSE) győzött nagy nehézségű, szépen kivitelezett kűrjével. Szász Janka és Gyombolai Szonja (Sóskúti Manók-MPSZSM) állhattak még fel a dobogóra az erős mezőnyben.

 

Páros kategóriákban látványos, nagy erőnlétet és koordinációt igénylő gyakorlatokat láthattunk a kezdőbbektől a haladókig. Kategóriák győztesei:

PM: Vincze Liána – Kecskés Alexa (Szilvásváradi LSKE)

PJ: Antal Bernadett – Csoma Réka (Szilvásváradi LSKE)

PJM: Hantos Orsolya – Farkas Boglárka (Sóskúti Manók- MPSZSM)

 

A leglátványosabb csapat kategóriákban is örömünkre szolgált, hogy egyre több csapat indul. Az új hazai szabály módosítás is a csapatépítést segíti azzal, hogy 4-7 fős csapatok összeállítását engedi. A műlovas verseny lehetővé teszi a koreografált közös csapat tánc bemutatását. Ez színesíti a versenyt és a hangulatot. Két látványos táncot láthattunk a Szárnyaló LSE csapataitól, mely során Mary Poppins a levegőből érkezett meg ernyővel a kezében, illetve a haladó csapat vidám bohóc koreográfiával megnevetette a szurkolókat, bírókat.

Az AM csapat versenyt a Szilvásváradi LSKE csapata nyerte szépen kivitelezett kűrjével. Ezüstérmes lett a Szárnyaló LSE „Mary Poppins” csapata zenére élvezetesen előadott kűrjével. Bronzéremmel zárt a Sóskúti Manók csapata.

A Haladó csapat kategóriában a Szárnyaló LSE csapata 1. helyen végzett „bohóc” koreográfiával megmosolyogtatva a nézőket. A Sóskúti Manók csapata 2. helyen zárta a versenyt.

A MOVIE kezdő csapat kategóriában már „vágtában” láthattunk nehéz csapat gyakorlatokat. A Tündérkert LSE csapata győzött. A BLK csapata színvonalas kűrjükkel a 2.helyen zárták a versenyt.

A MOVIE haladó csapat kategóriában a Sóskúti Manók csapata győzött, ezeket a nehéz gyakorlatokat az áprilisi lovas versenyen már lovon is láthatjuk majd tőlük.

 

Verseny zárásaként egy igazi bohóc nevetette meg a versenyzőket az eredményhirdetés előtt. Illetve kipróbálhatták magukat a lovastornászok mindenféle vidám zsonglőr feladatban.

Szeretnénk megköszönni a sok segítséget a Szárnyaló LSE szülői csapatának, akik rendkívül sokat segítettek a verseny gördülékeny lebonyolításában. Aranyérmet érő csapatmunka volt!

Last modified: 2024-03-22