Őszi versenyszezon és évadzáró LOVASTORNA ORSZÁGOS BAJNOKSÁG Fotó: Kiruu photo

Egyéb, Hírek

Az európa- és világbajnokságot követően közel 2 hónapos szünet után vette kezdetét az őszi versenyszezon a lovastornászoknál, amely három versenyt foglalt magába.

  1. Havanna Kupa

Szeptember 14-én került megrendezésre Kaposváron a Havanna Kupa, amelynek legfőbb célja, hogy a nyári szünetből visszatért versenyzők, edzők, futószárazók és lovak, az évadzáró Országos Bajnokság előtt visszarázódjanak a versenyzésbe. Kicsit előkészülve az októberi OB-ra, lehetőség volt az új lovaknak megmutatni a kaposvári fedelest és új kategóriákat versenykörülmények között kipróbálni, valamint további rutint szerezni. Sok egyesület élt ezzel a lehetőséggel, így egy jó hangulatú, vidám verseny kerekedett.

2. CVI Lengyelország

Válogatott versenyzőink a nemzetközi évad lezárásaként még a Lengyelországban megrendezett CVI versenyen vehettek részt. Az idei évben erre a versenyre már csak a Sóskúti Manók csapatának és egyéni versenyzőinek maradt energiája és anyagi fedezete. A versenyen az egyéni versenyzőket és a csapatot is Cornetto segítette Habsburg-Lothringen Eilka futószárazásával. Szép gyakorlatokat mutattak be a lányok, amivel Szász Janka a 4., Radák Mira Luca a 5. és Gyombolai Szonja Léna a 8. helyen végzett. A csapat a jól sikerült első fordulót követően sajnos Gyombolai Szonja Léna sérülése miatt csak 5 fővel tudott befutni a döntő körre. A lányok ezt az akadályt is jól vették és képesek voltak arra, hogy pár perc alatt alkalmazkodjanak a kialakult helyzethez. Mivel ezen a versenyen most nem akadt ellenfelük, így egy arany éremmel térhettek haza. Reméljük Szonja mielőbb vissza tud térni a junior csapatba, hogy együtt készülhessenek a 2025. évi világbajnokságra.

3. Országos Bajnokság

Kaposváron került megrendezésre a Lovastorna Országos Bajnokság, kiegészítve egy minősítő versennyel a hazai utánpótlás, valamint az amatőr versenyzők részére.

Az ország szinte minden versenyzője összegyűlt, hogy az évad lezárásaként még egy utolsó megmérettetésen részt vegyen.

Az Országos Bajnokság kategóriáiban a versenyzők kizárólag vágtában mutatják be gyakorlataikat. Sokan készültek erre a megmérettetésre, így egy izgalmas verseny alakult ki a kaposvári fedelesben.

EGYÉNI CHILDREN kategóriát Szabados Janka (MPSZSM) nyerte Hubertus hátán Habsburg-Lothringen Eilika futószárazásával, második és harmadik helyezett a SZLSE versenyzői lettek, Dr. Lassó Attila futószárazásával Marcipán nevű lovukon. Az ezüstéremnek Horvát Hanna örülhetett, a bronzérem pedig Szikra Jázmin Katalin nyakába került.

Versenyző: Szabados Janka, Ló: Hubertus, Futószárazó: Habsburg-Lothringen Eilika Fotó: Kiruu photo


EGYÉNI JUNIOR kategóriában a MPSZSM versenyzői állhattak a dobogó első két fokára. Az aranyérmet végül Radák Mira Luca szerezte meg, az ezüstérem idén Szász Janka nyakába került. Mindketten Cornetto hátán mutatták be gyakorlatukat, a futószárazó Habsburg-Lothringen Eilika volt.  A dobogó harmadik fokára állhatott fel a Tündérkert versenyzője Csipkereki Brigitta, aki Des Lys du Vivaro hátán Csipkereki Olga futószárazásával mutatta be gyakorlatát.

Versenyző: Radák Mira Luca, Ló: Cornetto, Futószárazó: Habsburg-Lothringen Eilika, Fotó: Kiruu photo

PÁROS JUNIOR kategóriában egyedüli indulóként a Szárnyaló Sport Egyesület versenyzői Szikra Jázmin Katalin és Horváth Hanna örülhetett az aranyéremnek. Páska Ildikó futószárazásával, Francesco hátán mutatták be kűr gyakorlatukat.

Versenyzők: Szikra Jázmin Katalin és Horváth Hanna, Ló Francesco van Louven, Futószárazó: Páska Ildikó, Fotó: Kiruu photo


CSAPAT JUNIOR kategóriában a Sóskúti Manók győzedelmeskedtek, akiket sérülés miatt a Lovasakadémia versenyzője segített ki részvételével. A csapat tagjai: Hantos Orsolya, Radák Mira Luca, Szász Janka Anna, Lázár Noémi, Farkas Kamilla, Jakab Panna Laura. Cornetto hátán mutatták be gyakorlatukat, a futószárazó Habsburg-Lothringen Eilika. Második helyen végzett a Szárnyaló Lovas Sport Egyesület csapata, Páska Ildikó futószárazásával, Francesco hátán versenyeztek. A csapat tagjai: Takács Hanga Anna, Szikra Jázmin Katalin, Horvát Hanna, Eve Aletta, Palásti Panna és Corvin-Szabó Lilla

Versenyzők: Sóskúti Manók junior csapata, Ló: Cornetto, Futószárazó: Habsburg-Lothringen Eilika, Fotó: Kiruu photo

EGYÉNI YOUNG kategóriában Lassán Dóra (SZLSKE) lett a bajnok, Incitato hátán Farkasné Kovács Ilona futószárazásval versenyzett.

Versenyző: Lassán Dóra, Ló: Incitato XVII-4, Futószárazó: Farkasné Kovács Ilona, Fotó: Kiruu photo

EGYÉNI SENIOR 3* kategóriában Bohácsi Melinda lett a győztes. Habsburg-Lothringen Eilika futószárazásával Hubertus hátán mutatta be mindhárom gyakorlatát.

Versenyző: Bohácsi Melinda, Ló: Hubertus, Futószárazó: Habsburg-Lothringen Eilika, Fotó: Kiruu photo


A lovastornában rajtengedély vizsgával rendelkező sportolók a minősítő verseny hazai versenykategóriáiban az alábbi eredményeket érték el.

Egyéni UTÁNPÓTLÁS kategóriában a fiatalabb korcsoportban Molnár Elena (PHLSE) és Rimanóczy Petra (BLK) lett a sorrend. Előbbi versenyzőt Fecske és Jancsecz Dorottya, utóbbit Hajnal és Könyves-Tóth Eszter segítette a dobogó első és második fokára.

Az idősebb korosztályban Srágli Anasztázia (BLK) nyerni tudott Hajnal hátán Szokolai Boglárka előtt, aki Dr. Lassó Attila futószárazásával Marcipán hátán mutatta be gyakorlatát.

Egyéni UTÁNPÓTLÁS LÉPÉS kategóriában Bernáth Jelena (PHLSE), Székely Boglárka (PHLSE) és Juhos Janka Kamilla (BLK) lett a sorrend. Az arany és ezüstérem megszerzésében Jancsecz Dorottya és Fecske működött közre, míg a bronzérmhez Könyves-Tóth Eszter és Hajnal járult hozzá.

UTÁNPÓTLÁS CSAPAT kategóriában a Sóskúti Manók csapata győzedelmeskedett, akik a Gyombolai Sára által futószárazott Valentina hátán mutatták be gyakorlataikat.

LÉPÉS PÁROS 2 kategóriában a győztes Csőkör Emese és Hutkai Hanna lettek (PHLSE), akik Fecske hátán mutatták be kűr gyakorlataikat. Második helyen Krizmájer Dorka és Zemlényi Anna Léna (MPSZSM) végzett, akik Valentina hátán kűröztek Ács Kornélia futószárazásával és harmadik helyen végzett Markaf Mia Lotti és Alsószentiványi Lelle (MPSZSM), akiket szintén Valentina segített.

LÉPÉS PÁROS 1 katóriában a dobogó mindhárom fokára a Sóskúti Manók párosai állhattak. Habsburg-Lothringen Eilika futószárazásával Isola’s Paulchen nevű lovukkal első helyet szerezte meg Kertész Annaflóra és Jakab Panna Laura, második lett Hantos Orsolya és Farkas Boglárka és a harmadik helyen végzett Szabados Janka és Farkas Kamilla.

A kötelező gyakorlatokat már vágtában bemutató kategóriák idén is nagyon népszerűek voltak.

Egyéni D1 kategóriában Hutkai Hanna (PHLSE), Papp Rozina (GHLSME) és Nikléczy Nagy Zelma (PHLSE) állhatott a dobogóra. Őket Jancsecz Dorottya és Fecske, valamint Villányi Krisztina és Autómata segítette.

D2 kategóriában Fekete Gréta (PHLSE) örülhetett az arany éremnek, akinek szintén Fecske tartotta a hátát.

EGYÉNI C kategóriában Jakab Panna Laura (MPSZSM), Csőkör Emese (PHLSE) és Szabó-Kita Anna (BSE) lett a sorrend. Paulchen, Fecske és Hajnal hátán mutatták be gyakorlataikat.

EGYÉNI B kategóriában Az aranyérmes Krizmájer Dorkának Gyombolai Sára futószárazta Hubertus nevű lovukat, az ezüst érmes Vincze Liánának (SZLSKE) Farkasné Kovács Ilona futószárazta Incitato-t és a bronzérmes Papp Rozinának Sovák-Flanek Regina futószárazta Mazzeltov nevű lovát.

EGYÉNI SENIOR 2 kategóriában Láng Eszter (GHLSME) egy hosszabb kihagyás után sikeresen tért vissza és Fecske hátán szerezte meg az arany érmet. Őt követte a dobogó második fokán Perge Flóra (SZLSKE) Incitatoval és Semerédy Alexandra (BLK) ezúttal Hubertus-sal állt a starthoz és szerzett bronzérmet.

Az amatőr versenyben a legfiatalabbak még műlovon, a nagyobbak már lovon lépésben, mutatták be a kötelező és kűrgyakorlataikat.

Egyéni AME kategóriában most csak egy nevező volt, Milu Lili (Monte Vigo SE) aki élete első versenyét aranyéremmel zárta.

Egyéni AMEO kategóriában Kádár Lujza (TLSE) kis termete és fiatal kora ellenére mindkét versenytársát megelőzve aranyérmes lett, őt követte Belinszky Anna Flóra (BLK) és Láng Medárd (GHLSME) a dobogó második és harmadik fokán.

Egyéni ALE kategóriában csak egy induló volt, Szabó Alina Lilla (PHLSE), aki Fecske hátán mutatta be a gyakorlatát, Jancsecz Dorottya futószárazásával arany érmet vehettek át.

Egyéni ALEO kategóriában a két versenyző közül Kulcsár Bernadett Georgina állhatott a dobogó tetejére, őt Autómata segítette Villányi Krisztina futószárazóval, az ezüst érem pedig Erdélyi Flórához került, aki Hajnal hátán mutatta be gyakorlatát, Könyves-Tóth Eszter futószárazó segítségével.

AMATŐR PÁROS kategóriában Láng Medárd és Papp Rozina (GHLSME)  Snoopy témájú kűrjükkel arany érmet érdemeltek.

Gratulálunk a versenyen résztvevő versenyzőknek, edzőknek és futószárazóknak az egész éves kitartó munkájához és a kiváló eredményekhez, valamint jó felkészülést kívánunk a 2025-ös versenyévadra!

Last modified: 2024-10-22